Bliv en del af afdragsfesten

De danske boligejere slår rekord i afdragsbetalinger og nedbringer gælden som aldrig før. Læs, hvordan kan du sikre dig deltagelse i afdragsfesten og spare penge på dit lån og tilmed opnå en øget beskyttelse mod teknisk insolvens.

BOLIG

Tal fra Realkreditrådet viser, at over halvdelen af boligejernes ydelser nu består af afdrag. Ser vi bare tilbage til 2009, udgjorde afdragene under en fjerdedel af boligejernes ydelse. Forklaringen kan findes i det rekordlave renteniveau, der skyder afdragsandelen af boligejernes ydelser i vejret. Læs her, hvordan kan du sikre dig deltagelse i afdragsfesten og spare på de løbende omkostninger samt opnå en øget beskyttelse mod teknisk insolvens.

De lave renter inviterer boligejerne til afdragsfest
De danske boligejere har de seneste år skruet op for afdragene på deres realkreditlån i takt med, at renterne er faldet. Danske realkreditlån med afdrag beregnes som et annuitetslån. Det betyder, at summen af rente- og afdragsbetalingerne er konstant i hele lånets løbetid, men rentedelen af ydelsen er faldende i takt med, at restgælden nedbringes, og omvendt stiger afdragsdelen. Jo lavere renten er, jo større bliver afdragsdelen, og samtidig falder den samlede ydelse. Det rekordlave renteniveau fører derfor alt andet lige til højere afdragsbetalinger, forklarer Sofie Heerup Friis økonom i BRFkredit.

Mange boligejere deltager allerede i festen, men der er plads til flere
Mange boligejere deltager således allerede i afdragsfesten, men der er plads til flere. Det er især boligejere med et fastforrentet lån med en kuponrente på 3 pct. eller derover, der med fordel kan undersøge mulighederne for at omlægge deres lån til et fastforrentet lån med en lavere kuponrente, fortæller økonom Sofie Heerup Friis fra BRFkredit. Har man derimod et rentetilpasningslån med en kortere fastrenteperiode, er man automatisk blevet en del af afdragsfesten, i takt med at renten på lånet er faldet. Det lave renteniveau, vi har netop nu, gør det dog muligt at holde festen kørende i længere tid. Det er nemlig muligt at flytte ud på rentekurven og dermed sikre den lave rente og de større afdrag i en længere periode uden en klækkelig merpris, afslutter økonomen.

Afdrag er mere end blot nedbringelse af gæld
Når renten er lav, bliver din ydelse lavere, men afdragsbetalingerne større. Med andre ord nedbringer man sin gæld hurtigere i starten af lånets løbetid. Med de større afdrag sikrer man sig i højere grad mod prisudsving på boligmarkedet. Falder boligpriserne og dermed boligens værdi, falder din friværdi, som er den del af boligens værdi, der ikke er belånt. De større afdrag beskytter dermed mod teknisk insolvens, som en del danske boligejere har været ramt af gennem den finansielle krise, forklarer Sofie Heerup Friis og fortsætter. Når man er teknisk insolvent, overstiger lånene i boligen, boligens samlede værdi. Det har for nogen betydet, at de ikke kunne fraflytte deres bolig uden tab.

Én fordel kommer sjældent alene
Men det er ikke de eneste fordele ved at afdrage. Når man optager et realkreditlån, betaler man løbende omkostninger af restgælden. De højere afdrag betyder, at restgælden og dermed grundlaget for de løbende omkostninger hurtigere bliver nedbragt. Så ved at afdrage opnår boligejeren både en rentebesparelse, men også en besparelse på administrationsomkostningerne på lånet, forklarer Sofie Heerup Friis. Endelig opnår boligejere med variabelt rente, at deres ydelsesrisiko, det vil sige risikoen for, hvor meget deres ydelse stiger i fremtiden, falder. Afdrag er således et værn mod ydelsesrisikoen, da du bliver mindre følsom over for ændringer i renten, jo mindre din restgæld er.

Der er dermed mange gode grunde til at tilslutte sig afdragsfesten, som mange andre allerede har gjort, afslutter Sofie Heerup Friis.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display