Bliv digital boligdetektiv

Gør dit forarbejde ordentligt på internettet, når du har et boligkøb i kikkerten. Så undgår du ubehagelige overraskelser og kan forhandle den skarpeste pris.

BOLIG

1. Tjek tidligere handler

Vurder boligens prisskilt ud fra historiske salgspriser.
Sådan gør du:
På boliga.dk kan du se handelspriser på alle ejendomme siden 1992. Du søger blot på din udvalgte adresse på Boligas forside, og så kan du se salgshistorikken for boligen. Husk, at kun salgspriserne ved i almindeligt frit salg giver et retvisende billede - ikke salg på auktion eller familieoverdragelser.
Prisudviklingen på din udvalgte bolig kan du nu sammenligne med den generelle prisudvikling i området, som du finder inde på realkreditraadet.dk, under statistikker og boligmarkedsstatistikken. Her kan du vælge den kommune eller det postnummer, som er relevant for dig.
Sådan bruger du din viden: Du får indblik i, om udbudsprisen på din udvalgte bolig virker rimelig i forhold til den generelle prisudvikling i området. Er den bolig, du kigger på, steget med 100 procent siden sidste salg, mens priserne i området blot er steget 70 procent, er udbudsprisen måske lige lovlig pebret.
Handelshistorikken er kun et pejlemærke, da du selvfølgelig ikke kan vide, om huset ved de tidligere salg var i samme stand som i dag.
Bonus: Du kan også snage i, hvad kolleger, venner og naboer har betalt for deres bolig. Du skal blot kende deres adresse.

 2. Tjek husets højde over havet

Undgå oversvømmelser i kælderen.
Sådan gør du:
På gst.dk kan se, hvor højt en grund ligger over havets overflade. Gå ind på ’se på kort’ og derefter ’find et sted’, så kan du indtaste en adresse og få angivet højden. Du kan også med musen klikke på kortet andre steder i lokalområdet og få angivet højder.
Sådan bruger du din viden: Højden på grunden afslører, om huset er i farezonen for oversvømmelse ved skybrud. Ligger huset lavt i lokalområdet, er huset mere udsat. Er risikoen stor, kan du bruge det som argument for et prisnedslag. Det komplette billede af risikoen for oversvømmelser kræver dog også oplysninger om lokal kloakering og kystsikring i kystnære områder.

3. Tjek boligens areal og lokalområdet

Slip for en bolig, der skrumper i størrelse.
Sådan gør du:
På ois.dk kan du tjekke de officielle BBR-oplysninger på en bolig, og her kan du også på matrikelkort se fredet skov, forurenede arealer, registrerede grænser mellem ejendomme samt ejerskabet over diverse veje.
Sådan bruger du din viden: Ifølge boligsitet Bolius var der i 2012 fejl i hver fjerde salgsopstilling i forhold til det officielle boligareal - og det kan blive dyrt for dig, når du en dag sælger videre. Viser det reelle areal sig til den tid at være mindre, end det du betalte for, vil det naturligvis trække ned i salgsprisen.

4. Tjek gælden i boligen

Få en pejling af, hvor sælgers smertegrænse ligger.
Sådan gør du:
Som regel vil ejendomsmægleren oplyse om eksisterende gæld i en ejendom, men du kan også selv slå det op på tinglysning.dk. Her får du i tingbogen samtidig adgang til adkomster, hæftelser og servitutter. Det koster 130 kroner at hente.
Sådan bruger du din viden: Informationen kan give en indikation af, hvor villig sælger er til at give afslag i prisen. Det er de færreste, der er villige til at sælge til en pris under deres gæld i huset. Med gælden finder du med andre ord sælgers smertegrænse.
Bonus: Du kan frit gå på opdagelse i, hvad andre har af gæld i deres bolig.

5. Tjek priserne i nabolaget

Få bedre indblik i det lokale prisniveau.
Sådan gør du
: På boliga.dk kan du under menupunktet salgspriser søge på et vejnavn og se, hvad andre huse på vejen er blevet solgt til. På mindre villaveje med få handler kan du også tjekke salgspriserne på nabovejene, og hvor mange procent der er givet i prisnedslag. På boliga.dk kan du også få et mere overordnet overblik over udviklingen i udbudspriserne og antallet af boliger til salg i et område.
Sådan bruger du din viden: Inden du begynder at byde på en ejendom, er det nok værd at se, hvad tilsvarende ejendomme er blevet handlet til i kvarteret. Du kan naturligvis ikke alene sammenligne ejendomme ud fra størrelse og alder - der kan være stor forskel på standen fra hus til hus - men bruger du de indhentede priser med varsomhed, får du et godt overblik over prisniveauet i kvarteret.

Tags

Anbefalede artikler