Betaler forældrekøbet sig?

BOLIG

Stil selv spørgsmål til eksperterne her.

SPØRGSMÅL:

Mine forældre vil gerne købe en lejlighed, hvor min søster kan bo i København. Den koster 1,1 million kroner, og de lægger 200.000 kroner i udbetaling. Kan I ridse op, hvad fordelen vil være ved at købe den som forældrekøb kontra bare at købe den almindeligt og så leje den ud til hende? Og kan det i det hele taget betale sig med et forældrekøb i den pågældende situation? M.F., Farum

SVAR:

Du behøver ikke at skelne mellem et almindeligt køb med udlejning for øje og et forældrekøb. Der er ingen forskel! Ved et forældrekøb køber du på normal vis en ejerlejlighed og udlejer lejligheden til dine børn i stedet for selv at bo i lejligheden eller udleje den til andre lejere.
 Den største fordel ved et forældrekøb er, at du skaffer dit barn et billigt sted at bo. Økonomien i projektet afhænger af prisen på lejligheden. De laveste priser i København finder du på Amager, i Nordvest og i Sydhavnen, hvor en god toværelses lejlighed på 55 kvadratmeter fås for cirka 1,1 million kroner. Med en udbetalingpå 240.000 kroner og finansiering gennem et afdragsfrit F5-lån er der stort set balance i regnskabet ved en lovlig husleje på 3.750 kroner månedligt.
 Bevæger du dig ind i brokvartererne, får du kun en etværelseslejlighed for de penge, hvilket med en lovlig husleje på omkring 3.000 kroner månedligt fra barn til forældre giver forældrene et årligt underskud efter skat på cirka 3.000 kroner. Når jeg skriver efter skat, skyldes det, at forældre kan få skattefradrag for et eventuelt underskud ved deres udlejning.
 Men selv på det prisniveau er forældrekøb en langt bedre forretning end et tilskud til barnets husleje i en lejet lejlighed, hvor huslejen let løber op i 5.000 kroner månedligt. Skal huslejen ned på 3.000 kroner månedligt i en fremlejet lejlighed, kræver det et årligt forældretilskud på 24.000 kroner.
 Om så købet af en ejerlejlighed isoleret set viser sig at være en god forretning på eksempelvis 10 års sigt, er svært at spå om.

Hilsen Jørgen Rasmussen (Økonomisk Journalist med speciale i bolig og investering)

Stil selv spørgsmål om aktier og investering til Jørgen Rasmussen her.

Læs også 7 gode råd om forældrekøb.

Tags

Anbefalede artikler