Andelsboligen er døende

Der bliver oprettet rekordfå nye andelsboliger og flere eksperter taler om en boligform, der er truet på livet.

BOLIG

I 2010 så kun 974 nye andelsboliger dagens lys. Det er det laveste antal i de 30 år, opgørelsen er blevet lavet. Det skriver Politikken.

Siden 1981 er antallet af andelsboliger ellers gennemsnitligt vokset med knap 6.400 om året, viser tal fra Danmarks Statistik.

Samtidig er mange andelsboliger i dag udlejet, fordi andelshaverne ikke har råd til at sælge dem med tab. Det lave antal nyoprettede andelsboliger, de mange udlejninger og truende konkurser i horisonten får en af landets førende eksperter til at forudse, at andelsboligen styrer mod sin egen undergang.

“Den risikerer reelt at udrydde sig selv,” vurderer Jens Lunde, lektor i boligøkonomi fra Handelshøjskolen CBS, over for avisen.

BRFKredit er et af de kreditinstitutter, der normalt låner penge ud til stiftelse af nye andelsforeninger. Men de er nu blevet mere tilbageholdende med at gå med i nye andelsprojekter, lyder det fra instituttets seniorøkonom. Boligformen har nemlig en dødsdom hængende over hovedet.

“Boligformen er nu under stærkt pres, fordi andelsboligerne mere og mere ligner ejerboliger. Kongstanken er jo netop, at andelsboligen er billig. Andelsboligerne får en lang og stille død”, siger seniorøkonom Mikkel Høegh fra BRFkredit.

Hvor tvangsauktioner af andelsboliger tidligere har været et stort set ukendt fænomen, viser en sammentælling fra Domstolsstyrelsen, at 16 andelsboliger blev solgt under tvang i første halvår af 2010.

 

Kilde: Politiken

Tags

Anbefalede artikler