PSO: Afgifts-farvel er godt for dig med elvarme

PSO-afgiftens endeligt bliver gradvist mange penge værd for dig, hvis du har elvarme. En familie i et 140 kvm stort hus kan spare ca. 7000 kr. om året på elregningen, når afgiften er helt udfaset i 2022.

  Foto: Home  

BOLIG

EU har dikteret en afskaffelse af den danske PSO-afgift, som politikerne vedtog i 1998 som led i en omstilling til grønnere energi.

Nu kan 100.000 husejere juble over den beslutning, for afgiftens endeligt kan tydeligt læses på bundlinjen for dig, der varmer dit hus op med el.

Politikerne vil gradvist afskaffe PSO-afgiften frem til 2022, hvor du betaler 31 øre mindre for 1 kWh.

Ved et gennemsnitligt forbrug på i alt 22.700 kWh, der indeholder opvarmning, varmt brugsvand og almindeligt strømforbrug til lys, familiens el-apparater mm, kan du cirka spare 7000 kr. om året. Det viser en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home på baggrund af tal fra Dong Energy.

Nemmere at sælge huse på landet

De fleste el-opvarmede huse ligger på landet og langt fra fjernvarme. PSO-afgiften har været en hæmsko for boligsalget i de områder, men det ændrer sig nu, vurderer Home.

”Det er en hjælpende hånd til boligsalget på landet,” siger Homes relationschef Mads Ellegaard.

”I en årrække har de el-opvarmede huse stået i skyggen af huse med andre varmekilder, når de skulle sælges, men nu bliver det helt klart lettere at få potentielle købere til at interessere sig for husene med elvarme,” siger han.

Home fremhæver, at mange boligejere med elvarme har supplerende varmekilder som brændeovn eller -fyr for at holde varmeudgifterne nede.

Fakta om PSO-afgiften:

  • PSO opkræves via din elregning.
  • Folketinget indførte PSO i 1998. 
  • Ideen med PSO-midlerne var at de skulle dække udgifter til nye energiteknologier, der endnu ikke er i stand til at klare sig på rene markedsvilkår.
  • Tilskud til vedvarende energi udgør langt den største del af PSO-tariffen.

 

Tags

Anbefalede artikler