8 fælder der smadrer din boligøkonomi

Det kan være rigtig dyrt at være husejer. Nogle ting kan give dig regninger på over 100.000 kroner.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Som boligejer poster du mange penge i dit hus, men faktisk kan det blive langt dyrere, end du regnede med. Ifølge boligejernes videnscenter Bolius er der otte ting, der kan ødelægge økonomien i din bolig.

1. Høj grundskyld
Grundskylden er efterhånden blevet en dyr post i boligejernes regnskab, og i fremtiden kan den blive endnu dyrere. I Frederiksberg Kommune, som er landets dyreste, betaler boligejerne 42.471 kr. for et gennemsnitligt familiehus, og ifølge Danske Bank kan de om 13 år komme til at betale over 100.000 kr. om året i grundskyld.

2. Dyr varmeregning
I løbet af 10 år kan det koste dig flere 100.000 kr., hvis du har det forkerte varmeanlæg i dit hus. Får du elvarme fra radiatorer eller et gammelt oliefyr, betaler du typisk mest for din varme. I den billigere ende er træpillefyr og fjernvarme, selv om der kan være op til 30.000 kroners forskel om året på fjernvarmeregningen afhængigt af, hvilket fjernvarmeværk du har.

3. Forkert boliglån
Har du et lån på 1 mio. kr., kan det ende med at koste dig over 100.000 kr. mere end nødvendigt, hvis du har det forkerte boliglån.Det kan for eksempel være, at du har valgt et lån med 30 års løbetid, selv om det er bedre med 10 år. Eller du kan over- eller undervurdere det beløb, du har tilovers hver måned, så lånets afdrag og renter ikke passer til din situation.

4. Privat fællesvej
Din kommune kan vælge at omdanne en offentlig vej til det, der hedder en privat fællesvej. Det betyder, at de boligejere, som bor på vejen, fremover skal betale for vedligeholdelse af både selve vejen og gadebelysningen. Det kan med tiden løbe op i en meget stor regning.

5. Nye kloakker
Flere kommuner vil have separeret regnvand og kloakvand, og i mange tilfælde betyder det, at der også skal arbejdes på boligejeres grunde. Det er dog dig selv, som står med regningen for det arbejde, som skal ordnes på din grund, selv om kommunen har krævet det.

6. Giftgrund
Er jorden på din grund forurenet, kan det koste mere end 100.000 kr. at få den renset. I nogle tilfælde kan du få hjælp fra det offentlige, men der kan være flere års ventetid. Det kan samtidig være svært at sælge en grund, hvis den er forurenet, eller hvis der er mistanke om det.

7. Manglende vedligeholdelse
Løbende vedligeholdelse er vigtigt for huset kan få store og dyre skader, hvis du ikke sørger for at passe på for eksempel ydervæggene. Hvis du ikke har vedligeholdt ydervæggene, vil forsikringen ikke betale, hvis der sker nogle skader på huset.

8. Renteudgift
Hvis du har et rentetilpasningslån, skal du også sørge for at have en plan for, hvad du gør, hvis den korte realkreditrente stiger. En stigning kan betyde, at du skal betale flere tusind kr. mere om måneden. 

Tags

Anbefalede artikler