7 ulemper ved uskiftet bo

Uskiftet bo bliver brugt af mange danskere, så de kan blive boende i den fælles bolig ved deres ægtefælles død. Men der er flere ulemper ved metoden.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

Vil du og din partner sikre, at der er minimalt arbejde med jeres bo til den længstlevende, er uskiftet bo en sikker vej. Og vil I samtidig sikre jer, at den længstlevende slipper for at udbetale arv til den andens børn fra tidligere forhold, vil det uskiftede bo også kunne hjælpe.

Men inden I kaster jer over det uskiftede bo, bør I overveje de mange ulemper.

Skriftlig godkendelse

Den afdødes børn fra tidligere forhold skal skriftligt godkende, at den længstlevende ægtefælle kan sidde i uskiftet bo.

Manglende råderet

Den længstlevende har ikke ubegrænset råderet over boet, og på grund af det uskiftede bos juridiske natur skal den afdødes særbørn have en vis indsigt i boets økonomi. Det betyder for eksempel, at der kan være begrænsninger på, hvor store gaver den længstlevende må give. Mener særbørnene, at den længstlevende ægtefælle misbruger boet, kan de tage sagen til skifteretten. Almindeligt forbrug er tilladt.

Testamentet

I det uskiftede bo har den længstlevende ikke mulighed for at testamentere over hele boet. Praktisk betyder det, at den længstlevende udelukkende kan testamentere over den del af boet, som vedkommende har arvet. Med et testamente kan ægtefællerne bestemme, hvordan arven skal fordeles, når den længstlevende går bort.

Længstlevende hæfter for afdødes gæld

Lever du længere end din ægtefælle, vil du komme til at hæfte for eventuel gæld, din partner har optaget. Du hæfter blandt andet med midlerne i det uskiftede bo og din afdøde partners fuldstændige særeje. 

Intet ægteskab i uskiftet bo

Vil den længstlevende giftes igen, skal det uskiftede bo skiftes, og eventuelle arvinger fra den afdøde partner have udbetalt deres arv. Det er muligt for den længstlevende at leve i papirløst forhold.

Overtagelse af skattesagerne

Den længstlevende overtager automatisk den afdødes skattesager. Har den afdøde ægtefælle for eksempel gæld til skat, vil den længstlevende skulle betale gælden. Ved skifte det uskiftede bo kan den længstlevende slippe for gælden.

Indkomst går til boet

Alle længstlevendes indtægter vil som udgangspunkt blive en del af det uskiftede bo. 

Tags

Anbefalede artikler