7 gode råd om forældrekøb

Med et forældrekøb kan du skaffe dit barn en billig lejlighed i de store danske studiebyer. Men skal du og dit barn få det bedste ud af ordningen og undgå unødige udgifter, skal I følge vores råd.

BOLIG

Den husleje, barnet skal betale, skal svare nogenlunde til markedslejen. Det er den leje, der kunne opnås ved udlejning til en ikke nært beslægtet lejer.

Der er klare regler for fastsættelse af husleje, og når du skal finde ud af markedslejen, er det en god ide at undersøge lejeniveauet for lignende lejemål i det område, hvor lejligheden ligger. Hvis huslejen sættes lavere end markedslejen, bliver du beskattet af forskellen mellem markedslejen og den fastsatte leje.

Du kommer altså til at betale skat af en husleje, du ikke har fået, men som du ville have fået, hvis du havde lejet ud til en ikke nært beslægtet lejer. Ved lavere husleje skal dit barn også betale skat af forskellen mellem den betalte husleje og markedslejen. Det er ikke altså fornuftigt at give dit barn økonomisk hjælp med en for lav husleje, da det får skattemæssige konsekvenser for både dig og dit barn.

Efter de almindelige regler om skattefri gaver har du mulighed for at give dit barn en gave på op til 58.700 kroner om året (117.400 kroner for ægtefæller, læs mere her). Det giver mulighed for først at opkræve markedslejen og så bagefter eftergive huslejen som en gave. Dermed slipper barnet for at blive beskattet af din støtte, men desværre slipper du ikke for skatten. Trods eftergivelsen vil du nemlig blive beskattet af hele den husleje, du har opkrævet og skal altså betale skat af nogle penge, du ikke har fået. Når dit barn lejer din lejlighed, er han/hun berettiget til boligsikring efter de almindelige regler. Boligsikring er en skattefri boligstøtte, der dækker en del af huslejen, og udbetalingen af boligsikring afhænger blandt andet af dit barns indkomst, formue, husleje og boligens areal. En lejer, der bor alene, kan få et tilskud på op til 15 procent af huslejen. På Borger.dk kan du se de aktuelle satser for boligsikring.

 

Du skal udarbejde et årligt skatteregnskab for den udlejede ejendom, der skal afleveres i forbindelse med den udvidede selvangivelse. Du skal lave et driftsregnskab, hvor renteudgifter, ejendomsskatter, fællesudgifter med videre trækkes fra lejeindtægten.

Som tommelfingerregel kan det bedst betale sig at anvende virksomhedsskatteordningen, når du finansierer købet af lejligheden med lån, og hvis du betaler topskat. Når du bruger virksomhedsordningen skal virksomhedsøkonomien – udlejningen af lejligheden – holdes helt adskilt fra din privatøkonomi.

I praksis gøres det lettest ved at have en særskilt konto. Alternativet til virksomhedsskatteordningen er kapitalafkastordningen. Den stiller mindre krav til regnskabet og er lettere for dig at lave selv. Det er svært at sætte en tommelfingerregel for, hvornår kapitalafkastordningen er tilstrækkelig, men du kan typisk nøjes med denne, hvis ejerlejligheden finansieres helt eller delvist kontant.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display