Egenbetaling på boligkøb kan ramme insolvente boligejere

Banker og realkreditinstitutter må ikke længere låne dig hele beløbet til boligkøb. Nu skal hus- og lejlighedskøbere selv skaffe 5 pct. af boligens pris i egenbetaling.

  Foto: Colourbox  

BOLIG

Den 1. november trådte en ny regel om boligkøb i kraft. Det er nemlig ikke længere muligt at finansierer hele sit huskøb gennem realkredit- og banklån, i stedet skal du nu selv hoste op med min. 5 pct. af købsprisen. Vil du eksempelvis købe en bolig til 5 mio. kr., skal du kunne lægge 250.000 kr. kontant.

Det er Finanstilsynet, der står bag den nye regel, og bankerne har nu forbud mod at udlåne de sidste 5 pct. Ideen er, at huskøbere skal vænne sig til at blive bedre til at spare op, inden de køber bolig. Samtidig skal pengene hjælpe til at sikre, at boligejeren sidder med en mindre risiko i huset og derfor er bedre beskyttet mod prisfald eller andre udsving på boligmarkedet.

Førstegangskøbere

Den nye regel, der stiller et kontant krav til alle boligkøbere, rammer især to grupper på boligmarkedet – førstegangskøbere og boligejere med negativ værdi. De 5 pct. kan eksempelvis gøre det sværere for førstegangskøbere at få råd til at købe bolig.

"Den nye regel gør långivningen mindre smidig. Det påvirker specielt førstegangskøberne, for det kan tage lang tid for dem at spare op, så nogle steder vil det ramme rigtig hårdt," siger Mikkel Høegh, boligøkonom i BRF Kredit til Bolius.

Boligejere uden friværdi

Ifølge uafhængig rådgiver i Boligraadgiver.dk, Michael Christensen, vil de nye regler om egenbetaling også ramme nuværende boligejere uden friværdi, hvis de vil købe ny bolig. I hans rådgivning har en tredjedel af boligsælgerne problemer, fordi deres bolig har negativ værdi, når gælden trækkes fra salgsprisen.

"Det går ud over de boligejere, der har været ramt af finanskrisen. Der er en hel del mennesker, der ikke har noget med sig. De har ikke tidligere været i markedet, fordi der ikke har været nogen købere, men nu er markedet lysnet, så de har fået mulighed for at få solgt deres ejendom," siger Michael Christensen til Bolius.

Tags

Anbefalede artikler