2016 - Endnu et godt boligøkonomisk år i vente

Det er ikke længe siden, at vi tog springet ind i et nyt år. I den forbindelse er det oplagt at tage et tilbageblik på året, der gik, samt forventningerne til det nye år.

  Foto: istockphoto.com  

BOLIG

2015 var et godt år for boligejerne

2015 var et begivenhedsrigt år set med boligøkonomiskebriller, hvor den markant lavere rente understøttede boligprisstigningerne - især det første halvår. Mange boligejere har således kunnet glæde sig over, at der for alvor skete et gearskifte på boligmarkedet. Boligprisstigningerne, der ellers havde været et storbysfænomen siden vendingen i 2012, nåede nemlig ud til andre dele af landet i 2015. Samtidig kom der også godt gang i aktiviteten på boligmarkedet. Ifølge Realkreditrådet blev der således handlet 25 pct. flere boliger i årets første tre kvartaler sammenlignet med samme periode i 2014. Så selv om vi på nuværende tidspunkt stadig mangler data for det sidste kvartal i 2015, er det ikke for tidligt at konkludere, at 2015 var et ganske godt år for boligejerne.

Når alt kommer til alt forventer vi, at 2015 vil være året, hvor boligpriserne på landsplan igen tog fart og steg med hele 6,5 pct. for huse, og ejerlejlighederne steg med omkring 11 pct. Den positive udvikling på boligmarkedet har selvfølgelig også gjort, at vi har oplevet, at antallet af teknisk insolvente er faldet markant – hvilket i den grad er en glædelig nyhed for både den enkelte boligejer og for dansk økonomi som helhed. De stigende friværdier vil i sidste ende kunne løfte det noget underdrejede privatforbrug.

Hvad kan vi så forvente af 2016?

Tager vi i stedet et kig ud af forruden, er der meget, som tyder på, at 2016 også vil gå hen og blive et ganske udmærket år for boligmarkedet. Der er i hvert fald flere faktorer, som taler for, at boligpriserne stadig vil kunne have en pil op ad i 2016.

Dansk økonomi er inde i et opsving, dog et skrøbeligt et af slagsen, men det går da fremad i et roligt tempo. Blandt andet trukket af bedringen på boligmarkedet, stigende beskæftigelse, lav inflation og lav rente. Det er vores forventning, at opsvinget vil fortsætte i 2016 år og beskæftigelsen fortsat vil være stigende. Hertil kommer, at der er udsigt til, at renten stadig vil være på et forholdsvis lavt niveau. Alt sammen faktorer, der alt andet lige burde være med til at sætte mere gang i boligmarkedet.

Mere moderate stigninger

Når det er sagt, er det også vores forventning, at prisstigningerne for det kommende år vil være i et mere moderat tempo, end det vi har været vidner til i 2015. Ser vi på de seneste opgørelser, kan vi også se, at brodden af boligprisstigningerne er taget af.

Vi forventer således en stigning for huspriserne på omkring 3,5 pct. for 2016, hvor vi ikke kommer uden om, at der vil være geografiske forskelle. Den demografiske udvikling vil nemlig være med til, at det er i byerne, vi stadig vil se de største prisstigninger. For ejerlejlighederne forventer vi ligeledes prisstigninger, men også her i et mere afdæmpet tempo end det forgangne år. Dermed vil boligmarkedet i 2016 ligesom i 2015 være med til at understøtte opsvinget i dansk økonomi.

Tags

Anbefalede artikler