10 gode råd til huskøbere

Penge & Privatøkonomi har talt med branchefolk samt eksperter og samlet de bedste råd til, hvordan du får din næste bolig til den lavest mulige pris.

BOLIG

De fleste sælgere er indstillede på, at give en eller anden grad af rabat. Men for at opnå den bedste pris som køber, bør du overbevise sælger om, hvorfor nedslaget skal være større end de 5 procent, som vedkommende formentlig håber at slippe med.

1.Brug tilstandsrapporten

Gennemgå tilstandsrapporten, og beregn, hvad det koster at få bragt huset i topstand, men også hvilke udgifter der venter de kommende 5-10 år såsom tag og vinduer. Du kan eventuelt få en byggesagkyndig med ud på en besigtigelse. Det koster typisk 1.500- 2.000 kroner. Du bør altid begrunde dit bud, og her er tilstandsrapporten en af de letteste ting at bruge som udgangspunkt.

2. Tjek sælgerne

Pressede sælgere er ekstra interesserede i at sælge. Undersøg derfor, om boligen står tom, og om ejerne er registrerede på en ny adresse. Du kan undersøge sælgers adresse på sites som krak.dk og derefter gå på ois.dk for at se, om adressen er blevet købt af sælgerne. Er deres adresse ikke tilgængelig på opslagssiderne, har du ikke mulighed for at skaffe den via offentlige instanser. Derudover bør du se på de eksisterende lån i boligen, der findes i salgsopstillingerne. Er der eksempelvis lån for 3,4 millioner i et hus til 4 millioner kroner, er sandsynligheden for, at du kan få det til 3,5 millioner større, end hvis sælgeren skylder 4 millioner kroner.

3. Undersøg fælleslånene

Byder du på en lejlighed, bør du undersøge ejerforeningens fælleslån, og hvor meget lejlighedens andel udgør. Fælleslån bør fratrækkes direkte i værdien, da det bare er gæld, du overtager. Argumente?r for, at de ikke er en del af den nuværende prissætning, og kræv, at sælger indfrier lånene eller giver et tilsvarende afslag i prisen.

4.Vær mægler-skeptisk

Lad ikke mægleren presse dig op i pris. Afgiv dit lave bud, og lad ham over­bevise sælgeren om at sige ja tak.

5. Spil på mange heste

Du bør udnytte, at der for øjeblikket er mange boliger til salg, og at du ikke er tvunget til at købe noget som helst. Brug udvalget til at finde en bred portefølje af boliger, som matcher dine krav. Analyse?r dig frem til, hvad du vil give for dem, og afgiv bud, som ligger lavere, så du har lidt at forhandle med. Ved at have flere boliger i spil undgår du at blive for interesseret i en enkelt.

6. Byd bevidst lavt

Generelt skal du ikke være bange for at byde langt under udbudsprisen. 20-30 procent er ikke utænkeligt i visse tilfælde. Du har intet at tabe, og kommer mægler/ sælger med forhandlingsoplæg trods et bud så langt under udbuddet, viser det, at der er gode forhandlingsmuligheder. Begrund dit bud i tilstandsrapport, analyse af en fair pris eller lignende. Husk, at de fleste forventer et kompromis i midten, så ønsker du reelt 10 procent rabat, skal du som hovedregel byde omkring 20 procent under udbudsprisen.

7.Tjek nærområdet

Antag aldrig, at udbudsprisen er lig med den øjeblikkelige markedspris. Den kan være forældet, fejlvurderet eller bevidst sat for højt. Lav derfor en prisanalyse, hvor du ser på det seneste års salgspriser i om- rådet, undersøger hvad denne bolig senest er blevet handlet til, og hvad udbudspriserne i nærområdet er på. Informationer du blandt andet kan finde på Boliga.dk. Sæt derefter en fair pris. Prisen bør være det højeste, du vil betale i sidste ende, og bør være din rettesnor, hvis du pludselig bliver grebet af forhandlingerne.

8. Vend tilbage

Kontakt sælgere igen, selv om de i første omgang har sagt nej til dit bud. Men vent nogle måneder.

9. Vær fleksibel

Du kan få en ekstra sidste rabat, hvis du er fleksibel med selve datoen for overtagelse af boligen. Det kræver, at du kan forlade din nuværende bolig med kort eller med langt varsel. Men kan du det, bør du bruge det i forhandlingerne, da det kan hjælpe sælger med at slippe for renteudgifter eller alternativt give ham noget tid til at komme ud i ro og mag.

10. Undgå forelskelse

Det har sin charme, når naboen fortæller om, hvordan de forelskede sig i et hus og bare vidste, at der ville de bo. Men iført forhandlingsbriller er det en katastrofe. Hvis du bliver så interesseret i et hus, at du bliver bange for, at andre køber det for næsen af dig, stiller du dig langt dårligere i en forhandlingssituation. Både sælger og mægler kan fornemme din interesse - og det kan koste dig dyrt.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display