Penge i samlerobjekter

Havde du investeret i vin eller klassiske biler i år 2000, havde du i dag siddet med et afkast på 400 procent. Se her hvad forskellige investerings-objekter har kastet af sig.

BILER

Det er den 1. januar år 2000. Et helt nyt årtusinde med chancen for en frisk start. Derfor vælger du at bruge den runde dato til at begynde en langsigtet investeringsportefølje, hvor du køber et hus, en lejlighed og en række C20-aktier. Efter terrorangreb i 2001, bristede it-bobler, finanskrise og gældskrise er det tid til at gøre resultatet af millennium-investeringen op.

Huspriserne er siden steget 70 procent, lejligheden 80 procent og de danske aktier 50 procent. Solide resultater for elleve års investering, men måske også lidt kedeligt. Hvis du i stedet havde sat pengene i en klassisk Ferrari 275GTB/4 fra 1968 eller en lignende bilperle fra samme historiske overhalingsbane, ville du i samme tidsperiode have haft en stigning på over 400 procent. Det viser HAGI Top-indekset, som samler prisudviklingen på en række klassiske biler.

Havde du parkeret dine penge i kælderen blandt verdens dyreste vine, der optræder i Liv-ex Fine Wine 100-indekset, ville værdistigningen være nogenlunde den samme. Til gengæld ville en investering i frimærker og malerier have lignet husprisernes stigning på 70 procent. Det viser tal fra de to indeks Stanley Gibbons 100 Stamps og Artprice Global Pain-tings.

Sjældne mønter ville have trillet et mere behersket afkast hjem i pengepungen på 30 procent. Derudover har en investering i disse fysiske samlerobjekter også vist sig som en stærk garde i krisetider.

Fra første januar 2008 til 2009 faldt C20-indekset således med 40 procent, mens de nævnte fysiske produkter kun faldt med beskedne 8,2 procent. De defensive samlerobjekter som mønter og frimærker steg endda en smule under krisen, da investorerne flygtede fra aktier.

Store afkast i garagen og kælderen

En investering i en klassisk bil eller en eftertragtet vin har siden år 2000 givet et afkast på over 400 procent. Det viser indeks fra diverse samlerobjekter.

Kilde: Diverse indeks for samlerobjekter.
27. september

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display