Gode råd til køb af bil

Sidste år blev et rekordår for bilsalget i Danmark. Overvejer du også at købe en ny bil, har vi samlet en række gode råd til dig her.

BILER

Faldende priser på biler og større tiltro til privatøkonomien har fået flere til at investere i en ny bil. 188.400 nye personbiler kom der ud og køre på de danske landeveje i 2014, hvilket er det højeste antal nogensinde. Overvejer du at kø-be en ny bil, har vi her samlet en række gode råd.

Kend dit behov

Inden du sætter foden på gaspedalen, gør du klogt i at overveje, hvad dit behov er, siger økonom Sofie Heerup Friis fra BRFkredit. Kører du mange kilometer, kan du med fordel købe en dieselbil, der typisk koster lidt mere, men som oftest kører længere på literen. Har du derimod kun et lille kørselsbehov, vil en benzinbil oftest være den mest økonomiske løsning. 

Hvor meget må den koste
Mange bilkøbere lader sig forblænde af indkøbsprisen på en bil. Omkostningerne ved at eje en bil rækker dog langt længere end prisen hos forhandleren, forklarer Sofie Heerup Friis. Der skal tages højde for en række ting såsom finansiering, afskrivning, grønne afgifter, forsikring, brændstof, vedligeholdelse og reparation. Du bør derfor opstille et total budget for bilen, så du er sikker på, at den nye bil ikke vælter det samlede husholdningsbudget.

Stor forskel på finansieringsomkostningerne
Et sted, der kan være penge at spare, er på finansieringen, lyder det fra Sofie Heerup Friis. Skal man finansiere bilen, er det nemlig vigtigt, at man ikke bare lader sig friste. Ofte er bilfinansiering baseret på variabel rente, høje omkostninger og/eller lang løbetid. Man bør derfor indhente flere tilbud fra såvel bilforhandlere som banker, forsætter hun. Med lånetilbuddene i hånden, kan man sammenligne vilkårene som fx udbetaling, løbetid og lånestørrelse. Er de ens, kan man finde den billigste finansiering ved at se på Årlige Omkostninger i Procent (ÅOP). Er vilkårene ikke de samme, kan man bruge ÅOP som en rettesnor, men der kan være situationer, hvor finansieringen med den laveste ÅOP ikke er den billigste, når alt er betalt tilbage. Endelig er det vigtigt at være meget opmærksom på løbetiden af lånet, slutter Sofie Heerup Friis.

Prut om prisen
Mange af os danskere har svært ved at prutte om prisen, men når du står og skal købe ny bil, er der ingen grund til at holde sig tilbage siger økonomen. Ifølge FDM er det helt almindeligt at få en rabat ved køb af ny bil på mellem 5.000 kr. og 30.000 kr. Det er således ikke små beløb, du kan forhandle hjem, penge som jo kan bruges andre steder i husholdningsbudgettet afslutter Sofie Heerup Friis.

Sikkerhed og komfort kan ikke gøres op i penge
Nu er det ikke alt, der kan gøres op i penge. Sikkerhed, komfort og ikke mindst nytten af en ny bil er alle meget vigtige elementer, som du bør have dig for øje, når du står og skal købe bil, siger Sofie Heerup Friis. Når du har fundet en bil, som kan opfylde dit behov, og som ligger inden for din økonomiske ramme, så tjek sikkerheden på bilen. Derudover er det altid en god ide at prøvekøre bilen. Først herefter bør du beslutte dig for, om du er klar til at sætte din underskrift på en købsaftale og købe en ny bil afslutter økonomen.    

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display