Farven på bilen er penge værd

Vælger du den rigtige farve på din bil, er den mange tusinde kroner mere værd, når du skal sælge den. Især de dyrere biler får et betydeligt prisløft.

BILER

Sommeren er højsæson for køb og salg af nye og især brugte biler. Og er du i markedet efter en bil, bør du som altid foretage en grundig analyse af din investering, inden du skriver under på slutsedlen.

Når investeringen er en bil, er det ikke nok at kigge på servicebogen, kilometerstanden eller ekstra-udstyret. Farven på den bil du vælger har nemlig også indflydelse på bilens pris, når du engang vil sælge den igen. Vælger du en lidt skrigende farve, er bilen mindre værd i gensalg.

Sort holder prisen bedst

Michael’s Automobiler i Varde køber og sælger mere end 600 brugte biler hvert år, og her oplever inderhaver Michael Mathiasen dagligt, hvordan farven en afgørende faktorer, når kunderne leder efter ny, brugt bil.

“Farven har meget at sige. Farven er det, som folk først kigger på. Og de fleste kunder har allerede fra begyndelsen sat sig i hovedet, hvilken farve bil de vil have,” forklarer han.

Ifølge Michael Mathiasen er det biler med farverne sort, sølvgrå og koksgrå, der er mest populære, og derfor nemmere at sælge til en god pris, mens biler i farverne blå, grøn, brun og gul er mindre værd i gensalg. Røde biler kan diskuteres og afhænger af modellen, mens hvid er blevet meget moderne på det seneste. Men de traditionelle bilfarver er aldrig gået af mode, forklarer han:

“Sort er har altid været den mest populære farve, vi har. På det seneste er hvid også kommet meget frem, men ellers har det været sølv og koks, der har været de mest eftertragtede.”

Statistikken bekræfter det. En analyse af de mest brugte søgekriterier på bilbasen’s database over bilannoncer viser, at farverne sort, sølv, mørkeblå og hvid er de farver, som potentielle købere oftest søger på, når de leder efter ny bil.

Titusindvis af kroner

Og der kan være stor forskel i prisen på en bil i den rigtige og den forkerte farve. Hos Bilbasen, der har mere end 50.000 brugte biler til salg, forklarer markedsanalytiker Jan Lang, at farven kan gøre en forskel i titusindekroners klassen. Han påpeger dog, at forskellen er størst, hvis du handler med en af de dyre mellemklassebiler.

“Vi kan helt klart sige, at farven betyder noget. Lige så snart vi bevæger os op i mellemklassen fra VW Golf og Ford Fokus og op til de helt dyre biler, så bliver farverne rettet ind mod sølvgrå og sort. Kommer vi helt op i BMW og Mercedes, så bliver det rigtig svært at vælger alternative farver,” forklarer han.

Ifølge Bilbasen’s analyser af auktionstjenestens køb og salg ændrer afskrivningsprofilen på en 3-4 år gammel mellemklassebil som Ford Mondeo sig med omkring tre procent, eller hvad der svarer til cirka 7.000 kroner i gensalg, hvis bilen har en anden farve en den traditionelle sorte eller sølvgrå.

Og handler du en dyrere model, som f.eks. en BMW 5-serie, bliver regningen for det alternative farvevalg også større. Her kan en upopulær farve bringe prisen ned med op til 30.000 kroner.

Hold dig fra modeluner

Handler du med en ualmindelig bil, kan en ualmindelig farve ifølge formanden for Dansk Bil-Forhandler Union, Karl-Ove Pedersen, imidlertid godt være sagen. Ligesom visse bilmodeller er blevet synonyme med en særlig, anderledes farve.

“Det er klart, at farve og model også hænger sammen. Der er nogle farver, man kan bruge med nogle biler og ikke andre. En Bentley må f.eks. gerne være mørkeblå, men det må en lille Polo ikke, og man kan jo godt forestille sig en lyserød Fiat 500,” forklarer han.

Det er især de helt små mikro-biler, der kan tåle at have en skrap farve.

Større og dyrere biler er altså mere prisfølsomme overfor dit alternative farvevalg, end andre. Men hvis du vil sikre dig det bedst mulige udgangspunkt for at sælge din bil til en fornuftig pris, er det bedste råd stadig at holde dig til de konservative farver. De går nemlig aldrig af mode forklarer Karl-Ove Pedersen:

“Specifikt kan man sige, at sort og sølvgrå igennem de sidste 10 år været de to mode-farver. Moden skifter jo hele tiden, og det, der var helt usælgeligt før, kan jo godt komme på mode. En hvid bil var for to år f.eks. ikke til at sælge, men i dag er der mange, der gerne vil have en hvid bil. Der er dog nogle farver, der er så konservative, at de aldrig går af mode, så konklusionen er, at det ikke må være for utreret.”

Potentielle bilkøbere danner sig som regel en idé om, hvilken farve deres bil skal have som noget af det første, og mange søger målrettet på bilens farve, når de orienterer sig i markedet. En analyse af søgninger blandt Bilbasen’s annoncer viser, hvilke ti farver der hyppigst bliver efterspurgt blandt de danske bilkunder.

1. Sortmetal
2. Sølvmetal
3. Mørkeblåmetal
4. Koksmetal
5. Hvid
6. Gråmetal
7. Rød
8. Beige
9. Blå
10. Perlemor

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display