Der er penge i pleje af bilen

Sæsonen for bilkøb er skudt i gang, og overvejer du at skifte bilen ud, er det en god idé at gå den grundigt efter i sømmene. Prisen på din brugte vogn afhænger nemlig i høj grad af, hvor godt den er vedligeholdt. Se hvordan du forbereder bilen, så du får den bedste pris.

BILER

Foråret har meldt sig, vinterdækkene er udskiftet, eller burde være det, og det er nu, bilen skal have den store tur med udbedring af stenslag, grundig vask efter vinterens salt og snavs.

Der er nemlig mange penge i god vedligeholdelse af bilen, når den engang skal sælges.

“Det kan være vanskeligt at sælge en bil, der ikke har været vedligeholdt. Kommer du med en bil, som har skrammer og lugter af røg og trænger til det store service, så begynder det altså at blive rigtig dyrt. Men kommer du med en fin vedligeholdt bil, der har fået lavet et serviceeftersyn for 5000 km siden, så er det en helt anden vare,” siger direktør for Dansk Bilforhandler Union, Karl-Ove Pedersen.

“De bedre brugte biler er de nemmest omsættelige. Vores medlemmer sælger fortrinsvis nyere brugte biler, fordi det er dem, der er nemmest at handle med og nemmere at finansiere, og på samme måde betyder vedligeholdelsen utroligt meget,” siger han.

Generelt ser markedet for brugte biler fint ud. Antallet af brugte bilhandler var højt sidste år, og også i år er der meget, der tyder på, at danskerne er købelystne på det brugte bilmarked. Forår, og især sommer, er højsæson for køb og salg af biler.

Masser af fejl

Og du kan være sikker på, at de potentielle købere kigger din brugte bil grundigt efter. En række brugtvognsforhandlere samarbejder med FDMs testcentre, hvor brugte biler bliver gennemgået for fejl og mangler inden salget.

Ifølge FDM er der fejl på hele 96 procent af de biler, der bliver efterset inden gensalg, og der er i gennemsnit hele seks fejl per bil.

Ifølge afdelingsleder for teknisk rådgivning hos FDM, Jørgen Jørgensen, skyldes de fleste af fejlene netop mangel på helt almindelig vedligeholdelse.

“Det er et udtryk for, at bilerne ikke altid er klargjort lige godt af sælgeren. Man er nok sprunget over, hvor gærdet er lavest, når man klargør bilen. For det er fejl, der typisk hører med til almindelig, løbende vedligeholdelse. I det store hele er det i virkeligheden helt banale ting som dæk, bremser eller udstødning, hvor man får fornemmelsen af, at sælgeren har taget chancen,” forklarer han.

Købers marked

Jørgen Jørgensen understreger, at det som regel aldrig kan betale sig at sælge en bil med fejl - heller ikke selvom prissætningen på brugtbilsmarkedet kan være lidt af en jungle.

“Det er jo svært at sætte kroner og ører på, for det har også meget med markedet at gøre. Men den private køber vil altid gå efter den bil, der er i bedst stand, både mekanisk og kosmetisk. Der er jo masser af brugte biler på markedet, og det er et eller andet sted til fordel for kunden. Konkurrencen på privat bilsalg er jo stor, og der er rigtig mange, der forsøger at sælge deres bil til en lidt for høj pris,” vurderer han.

Den samme vurdering har salgschef hos Fredericia Auto-service, Johan Niekrenz. Ifølge ham giver god vedligeholdelse også køberen en værdifuld form for tryghed ved hele købet, fordi en bil, der mangler vedligeholdelse, præsenterer køberen med en ukendt udgift.

“Hvis bilen ikke har fået lavet service i de sidste tre år, skal der jo skiftes det ene, det andet og det tredje. Desuden er der mange ting, du kan tage dig af, inden det bliver en dyrt at ordne, og dem opdager du nemmest, hvis du vedligeholder bilen løbende,” lyder hans råd.

Fingerpeg om prisen på nettet

På f.eks. www.bilbasen.dk og www.bilpriser.dk kan man få et fingerpeg om, hvad ens brugte bil står i, og her er det en afgørende parameter, om biles stand bedømmes som ‘under middel’, ‘middel’ eller ‘over middel’.

Eksempelvis vurderede www.bilbasen.dk (klik sælg din bil / bilvurdering) en Golf 1.6 Trendline DK, 5d, 5g, 102 HK årgang 2006 med 60.000 kilometer bag sig, til at være godt 7.000 kr. mere værd, hvis dens stand kan betegnes som ‘over middel’ fremfor ‘under middel’.

En værdiforskel www.bilpriser.dk i øvrigt er enig i.

- Sørg for at få lavet løbende service på bilen, og få skrevet servicen ind i bilens servicebog. Servicebogen er den eneste dokumentation bilens kommende ejere har for, at du rent faktisk har foretaget løbende vedligeholdelse af de vigtigste dele, og det er det første, de kigger på. Hvis du selv får synet bilen og lavet et værkstedstjek hos FDM, er du endnu bedre stillet - såfremt selvfølgelig, at du bil er i orden.

- Rengør bilen grundigt indeni. Bilens interiør siger meget om slid, og udgør en stor del af købernes oplevelse af bilens stand. Tøm bilen for isskrabere og vinduespynt, invester i et sæt nye måtter, og vær grundig med støvsugeren - især hvis hunden har haft plads på bagsædet.

- Undgå røg i bilen. Ifølge brugtvognsforhandlerne er lugten af røg det værste du kan tilbyde interesserede købere - selv hvis de også er rygere! Hvis din bil lugter af røg, kan det blive nødvendigt at lufte den ud over en længere periode, så den værste lugt forsvinder inden salget.

- Vask bilen jævnligt - også om vinteren. Snavs holder på saltet, der efterhånden nedbryder din undervognsbehandling og får bilen til at ruste, og en rusten bil er sværere at sælge. Vasker du bilen jævnligt, undgår du rusten - også selvom bilen bliver beskidt igen med det samme.

- Få udbedret alle skader - også selvom de blot er kosmetiske. Udgiften til reparationen vil alligevel mindst blive trukket fra i prisen, og skrammer på sideskærme, kofangere og fælge vidner om en sjusket og uopmærksom fører, der ikke passer på sin bil og får udbedret skaderne, når de opstår.

- Sørg for at vedligeholde de små ting, som du nemt kan ordne selv. Polér lakken, smør dørhængslerne med olie og giv gummilisterne lidt silicone. Det kan i sidste ende godt betale sig, for det er hurtigt gjort og koster næsten ingen ting.

- Tænk over, hvad køberen lægger vægt på. Jo lavere et prisleje din bil skal sælges i, jo mindre betydning har bilens kosmetiske kvaliteter. Det er jo ikke billigere at udbedre skrammer på en billig bil, end på en dyr. Og en meget billig bil bliver ikke købt, fordi den er pæn - men fordi den er billig.

- Tænk over timingen. I årets første måneder kommer der mange nye leasingbiler på markedet, og det kan få priserne på de brugte biler til at stagnere. Til gengæld topper bilsalget typisk i løbet af sommeren, hvor flest købere vælger at handle. Her er det nemmest at få den bedste pris.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display