Danmarks dyreste p-plads

Der er kamp om de timebetalte p-pladser i de store byer. På samme tid stiger priserne for at stille bilen - specielt i København.

BILER

Det er efterhånden en større streg i regningen at stille sin bil i byen. Men priserne svinger meget fra by til by, men også inden for samme bygrænse. Det mest grelle eksempel er København, der både byder på Danmarks billigste og dyreste by-parkering.

For fire timers lørdagsparkering skal du punge ud med 170 kroner for Q-Parks-pladser ved Illum. Mindre end to kilometer derfra, på Refshaleøen, kan du nøjes med at betale 20 kroner for parkeringen. Så hvis du kan overkomme en rask gåtur, kan der være mange penge at spare, hvis du parkerer bare lidt væk fra centrum.

Flere biler, mindre plads
Problemer som pladsmangel og stigende parkeringspriser bliver ikke mindre i fremtiden. Trafikforsker Per Homann Jespersen fra RUC forklarer, at det danske bilejerskab bliver større og større, især i København og Aarhus, hvor det i forvejen er dyrest at stille bilen.

Betalingsparkeringen, der også bliver kaldt for gæsteparkering, genererer rigtig meget trafik i byerne, og den eneste vej mod bedre tider for dig som bilist er ifølge trafikforskeren, at du får mulighed for at stille bilen uden for byen og derfra tager offentlig transport. Den model fungerer med stor succes i for eksempel Paris. Højere priser på parkering hjælper nemlig ikke på pladsproblemet.

»Bygger man bare flere p-pladser, vil det blot skabe mere trængsel og trafik. Og ifølge mine undersøgelser er det ikke prisen, man skal regulere på. Højere priser giver ikke mindre trafik, folk parkerer blot i kortere tid ad gangen,« siger trafikforsker Per Homann Jespersen.


Stil bilen og betal

Det er både dyrest og billigst at parkere bilen i fire timer i Københavns centrum i forhold til landets andre større byer.

København

Dyreste: 170 kr.

Billigste: 20 kr.

Gennemsnit: 88,71 kr.


Aarhus

Dyreste: 95 kr.

Billigste: 40 kr.

Gennemsnit: 69,29 kr.


Odense

Dyreste: 80 kr.

Billigste: 24 kr.

Gennemsnit: 50,86 kr.


Aalborg

Dyreste: 76 kr.

Billigste: 36 kr.

Gennemsnit: 52 kr.


Kilde: De større landsdækkende parkeringsselskabers hjemmesider som Q-Park og Europark.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display