Vi stoler stadig på banken

BANK

På trods af den senere tids grelle eksempler på bankkrak er tilliden til banksektoren stadig høj i den danske befolkning. Således er det kun tre procent af danskerne, der overvejer at hæve sparepengene og finde en mere sikker bank at hælde dem i.

Det viser en gallupundersøgelse i Berlingske Business. Redningsaktionerne, der er fulgt i kølvandet på bankkollapserne, er da også sat i værk for netop at undgå mistillid fra borgerne. Og noget tyder på, at det er lykkedes, eftersom de få kunder, der tænker på at flytte bank, ikke nødvendigvis løber til den største spiller på markedet.

Kun godt halvdelen ville vælge Danske Bank, Nordea, Jyske Bank eller Sydbank – resten ville gå til en mindre bank. Og det kan der også være fornuft i, da de små banker giver mest i rente på større indlån. I skrivende stund op mod 6,5 procent, hvor de største banker kun kan præstere 4,5 eller 5 procent. Den umiddelbare forklaring på den klippefaste tillid til systemet skal sandsynligvis findes i, at opsparerne har undgået sammenbruddenes eftersmæk.

Gallupundersøgelsen viser også, at flertallet forventer, at kommende bankproblemer vil blive løst som i tilfældet med Roskilde Bank, hvor Nationalbanken trådte til og reddede resterne med skatteydernes penge – om end 60 procent synes, at det var en forkert beslutning. Faktisk tror kun 13 procent af de adspurgte, at en bank får lov at smuldre helt hen uden hjælp udefra.

Tags

Anbefalede artikler