Tre sikre genveje til en lavere bidragssats

Der er penge at spare ved at vælge det rigtige realkreditinstitut, skifte selskab, i takt med at friværdien øges, og få nyvurderet dit lån ved konvertering.

BANK

Der er al mulig grund til at se sig omkring, når du skal beslutte, hvilket realkreditselskab der skal have æren af at belåne din ejendom. Med reelt kun fire udbydere af realkreditlån i Danmark er konkurrencen tilpas hård, og selv om prisforskellene ikke er meget store, er der tale om meget store lån, hvor selv små forskelle kan komme til at betyde meget. De løbende omkostninger ved et realkreditlån er delt i to: Den ene del er den rene rente, som afspejler prisen på penge, den dag du optog lånet.

Når du først har accepteret lånevilkårene og låntypen, afhænger renten på dit realkreditlån af det aktuelle dagsniveau. Den rente er ikke mulig at forhandle, da det er en markedsrente. Den anden del er bidragssatsen. Det vil sige det løbende tillæg til renten, som dækker realkreditselskabets administrationsomkostninger og risikotillæg samt leverer en væsentlig del af selskabets løbende indtjening. Og denne sats kan tvinges i bund.

Vælg rigtig fra start af
De aktuelle bidragssatser fremgår af tabellen. Første skridt er at vælge det billigste realkreditselskab fra begyndelsen. Vær opmærksom på, at den endelige bidragssats på dit lån er en vægtet sats. Shop blandt selskaberne, og spørg konkret efter bidragssatsen for dit aktuelle lånebehov. Skel også til, hvor grænsen til den billigste sats ligger.

Skal du kun belåne op til 40 procent af din boligs aktuelle salgsværdi, er Nordea Kredit billigst, hvorimod Nykredit og Totalkredit er billigst, hvis du skal låne op til den maksimale grænse på 80 procent. Men markedet er ikke præget af store forskelle. Forvent at blive afvist, når du ringer til dit realkreditselskab og fortæller, at du som følge af betalte afdrag og stigende salgsværdi, nu har et lån inden for 40 procent af ejendomsværdien, og at du derfor gerne vil have sænket bidragssatsen. De er ikke til at tale med.

Skift realkreditselskab
Eneste løsning er flytte lånet til en konkurrent. Det koster mindst 1.400 kroner i tinglysningsgebyr, da stemplet kan overføres. Lånesagsgebyret bør kunne forhandles væk. Du kan spare cirka 0,2 procentpoint om året. For et lån på 1 million kroner bliver det knap 1.400 kroner efter skat det første år, hvilket dækker tinglysningsgebyret.

En anden mulighed kan opstå, hvis rentetiderne er så gunstige for dit lån, at du med fordel enten kan konvertere op eller ned i pålydende rente. Det betyder aflysning af det gamle lån og tinglysning af et nyt. Hvis du samtidig beder om en aktuel og ofte højere salgsvurdering, kan du med stor sandsynlighed opnå en ny og lavere bidragssats.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display