'Swipe'-dankort udgør ny sikkerhedsrisiko

De kontaktløse betalingskort har for alvor ramt Danmark, men de nye brugervenlige kreditkort til hurtig betaling har ikke samme sikkerhed, som deres forgængere.

  Foto: istockphoto.com  

BANK

I foråret kom det første kontaktløse Mastercard, og nu er det velkendte dankort også ved at blive rullet ud som et kontaktløst kreditkort med NFC-teknologi (near field communication). Teknologien gør det muligt for dit dankort at kommunikere trådløst med en betalingsenhed, hvis kortet er mindre end tre centimeter fra enheden. De tre største banker, Danske Bank, Nordea og Jyske Bank, har allerede åbnet for bestilling af det nye dankort, og mange af de andre banker lancerer det kontaktløse dankort i løbet af efteråret.

Men ingen ny smart teknologi uden potentielle farer. Troels Haur Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, forklarer, hvad man som kortbruger bør vide, inden man shopper løs med sit kontaktløse dankort.

”Indførelsen af kontaktløs teknologi på dankort har vakt bekymring herhjemme, fordi der er risiko for, at ens kort kan blive misbrugt. Jeg mener dog ikke, at risikoen for misbrug er blevet større, den er blot ny, fordi teknologien giver nye muligheder for at aflæse dine kortoplysinger, uden at du har kortet fremme,” siger Troels Hauer Holmberg, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Bankerne dækker tab

Den nye teknologi er blevet udnyttet af hacker-typer i blandt andet USA og England, hvor kontaktløse kort allerede er udbredte. Ved hjælp af elektronisk udstyr har de været i stand til at aflæse radiosignalerne fra kortet og efterfølgende lave kopier.

Men skulle dit nye kort blive aflæst og misbrugt, så er der ingen grund til bekymring.

”Misbrug af den nye teknologi bliver aldrig kortbrugernes problem. Lovgivningen sørger for, at det er bankerne, der hæfter, hvis dit kontaktløse dankort bliver misbrugt. Hos Forbrugerrådet er vi ikke bekymrede på forbrugernes vegne, for i sidste ende, er det banken, der dækker tabet,” siger Troels Hauer Holmberg.

Du kan kun bruge den kontaktløse teknologi til køb på op til 200 kroner ad gangen. Bruger du ofte kortet til kontaktløs betaling, vil du jævnligt blive bedt om at indtaste pinkode som en ekstra sikkerhedsforanstaltning. Det er kun de kontaktløse køb uden brug af pinkode, som bankerne er forpligtet til at dække ved misbrug.

Tags

Anbefalede artikler