Stor risiko ved private udlån

BANK

Formidling af lån imellem private er et nyt fænomen, der for få måneder siden blev lanceret af internetfirmaet fairrates.dk. Firmaet reklamerer med en nem låneproces og store gevinstchancer ved høje renter. Men virkeligheden er, at tabsrisikoen er ekstrem høj.

Ifølge fairrates.dk’s egen statistik har tjenesten indtil videre formidlet 171 lån. Af de 171 lån er 45 i skrivende stund sendt til inkasso, 12 har fået tilsendt den anden rykker, og indbetalingerne til yderligere 36 lån er foreløbigt registreret som “forsinket”. I alt er det altså under halvdelen af de samlede lån, der formidles gennem fairrates.dk, der bliver betalt rettidigt tilbage.

Hos forbrugerrådet er økonom Carsten Holdum da heller ikke begejstret for den nye tjeneste. Hans vurdering af hjemmesiden er hård: “Hvis låntager ikke kan låne penge under normale omstændigheder, bør han nok lade være med at låne penge i det hele taget. Långiver skulle til gengæld hellere investere sine penge i obligationer. Renten er jo netop så høj, fordi man løber en stor risiko,” pointerer han.

Hvor stor er risikoen?
Lånene på fairrates.dk er typisk på mellem 1.000 og 20.000 kroner og har en gennemsnitlig årlig rente på 14,6 procent. Og mere end hvert 4. lån på fairrates.dk er altså indtil videre endt ved inkasso, mens yderligere en fjerdedel ser ud til at gå samme vej. 14,6 procent lyder af meget, men hvis vi tager det udgangspunkt, at en fjerdedel af lånene aldrig betales tilbage, er 14,6 procent imidlertid for lidt til at dække din risiko ind.

Yder du for eksempel 4 ens lån, hvoraf ét statistisk set går tabt, skal de resterende tre lån hver indtjene 33,3 procent i rente i løbet af et år for blot at dække tabet af det fjerde lån ind. Yderligere skal du have en fornuftig rente af dine penge oveni. Så en udlånsrente på mindst 40 procent er minimum.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display