Snart kan indskud i banken koste dig penge

Hvis nationalbanken sætter renten meget mere ned, kan det ende med at vi får en negativ rente.

BANK

Renten er historisk lav og den falder stadig. Og hvis krisen bliver ved, kan der blive vendt op og ned på den traditionelle banklogik.

Det skriver Politiken.

“Der er ingen grænse for, hvor lav renten kan blive, og man kan godt forestille sig en negativ rente,” sagde Nationalbankens direktør, Niels Bernstein, da han i torsdags satte udlånsrenten ned til 0,8 procent.

Det kan Nationalbanken gøre for at presse bankerne til at låne penge ud.

“Man kan godt få en situation, hvor Nationalbanken har negativ rente på indskud fra landets banker. Så er indlånsrenten simpelthen i minus, og så straffer man bankerne for at have penge stående i Nationalbanken”, siger professor Henrik Jensen, der forsker i pengepolitik ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet, til Politiken.

Kort sagt betyder det, at det vil koste penge at have penge i banken, hvilket de fleste kunder allerede mærker.

“Det sker allerede i dag, hvor de fleste får 0 procent i rente for at have penge stående på en lønkonto - og samtidig betaler gebyrer for det,” siger Henrik Jensen til Politiken.

Han mener dog ikke, at det omvendt så vil kunne betale sig at låne penge, da bankerne næppe vil give en negativ udlånsrente fra Nationalbanken videre til kunderne.

Kilde: Politiken

Tags

Anbefalede artikler