Sådan gør du hvis du er havnet i RKI eller et andet skyldnerregister

Havner du i en betalingsstrid med et privat firma eller en offentlig myndighed, kan det ende med, at du din kreditor registrerer dig i et skyldnerregister som dårlig betaler. Her følger nogle tips til, hvordan du bliver slettet igen.

  Foto: istockphoto.com  

BANK

Det er ikke godt for nogen at stå på listen i et skyldnerregister som f.eks. Experians-RKI-register, tidligere kendt som Riebers.

Din kreditværdighed falder betragteligt, og mange banker og andre kreditgivere vil afvise at låne dig penge til at indfri dine drømme om et nyt hus, eller hvad det nu kan være.

Hvis du bliver indberettet af nogen som dårlig betaler, skal de gøre dig opmærksom på det, og du vil senest blive klar over det fire uger efter registreringen, for det har du lovmæssig krav på.

Sådan gør du, hvis du havner i et skyldnerregister – og har en god sag:

  • Har du en god sag, så kontakt RKI eller Debitor Registret, hvor du nu er blevet registreret, og klag over det. Du har krav på at blive fjernet, indtil en domstol har afgjort, om du er en dårlig betaler eller ej.
  • Tag derefter kontakt til den, der har registreret dig, og bed om, at betalingskravene frafalder.
  • Fastholder kreditor sine krav, kan denne føre en sag ved en domstol, og i det tilfælde bør du hyre en god advokat.
  • Taber du sagen, så betal med det samme, for så snart du har betalt beløbet, har du krav på at blive fjernet fra skyldnerregistret.

Sådan gør du, hvis du har en dårlig sag:

  • Har du en dårlig sag, fordi du ved, at kreditor har ret i, du skylder penge, så accepter det, betal og kom videre hurtigst muligt. Det bedste for dig er at forsøge at lave en betalingsordning med kreditor, som oftest bare er interesseret i at få sine penge.
  • Undgå så vidt muligt en retssag, da det kan blive en dyr affære.
  • Søg evt. rådgivning. Hvis din kreditor ikke er til at tale med, eller du bare har brug for et godt råd, så kan du få økonomisk rådgivning hos din kommune.
  • Hold dig fra at optage nye lån for at betale af på gammel gæld. Lån er lig med renter, og hvis din økonomi er træg, bliver det kun værre med nye lån. Læs i artiklen ”sådan slipper du ud af gældsfælden”, hvordan du sikrer dig en sund økonomi fremover.

Tags

Anbefalede artikler