Så meget tjener banken på dig

Få styr på, hvad du egentlig er værd. Du kan nemlig bruge den viden næste gang, du forhandler alt fra boligrenter til omlægning af pensionen.

  Foto: istockphoto.com  

BANK

Har du lige arvet en større sum penge, eller skal til at købe ejerbolig og samtidig er et godt papir rent økonomisk, træder den indbyggede lommeregner hos bankrådgiveren automatisk i funktion. Når du har præsenteret rådgiveren for hovedtrækkene i din økonomi, er den dygtige rådgiver i stand til lynhurtigt at gennemskue, hvor meget banken kan hente på dig som kunde – hvert år efter år efter år.

Den viden er nyttig, når du tjekker dine bankforretninger og optimerer din privatøkonomi. Som en god bankkunde med en høj balance og en solid kreditværdighed er du nemlig et værdifuldt aktiv. En stabil og veluddannet middelklasse-familie med fast arbejde boende i ejerbolig og med sommerhus til weekenderne er faktisk en rigtig lækkerbisken for bankerne.

Penge & Privatøkonomi har derfor set på, hvor meget du som drømmekunde giver banken, og det er ikke småpenge. Alt i alt løber det op i 83.000 kroner om året. Retfærdigvis skal det dog siges, at det er i et drømmescenarie for bank. En mere normal indtjening på en god familie ligger ifølge flere uvildige privatøkonomiske rådgivere på 25.000 til 35.000 kroner.

Tjek boliglånet

Bankernes indtjening ved økonomisk rådgiver og hovedejer af banktorvet.dk, Susanne Arvad, alt om. Sammen med stribevis af økonomiske rådgivere fra konkurrerende firmaer har hun gjort en levevej ud af, at skaffe sine kunder de bedste forhold i banken.

"Som udgangspunkt bør folk bør kigge deres økonomi igennem en gang om året og finde ud af, hvad deres muligheder er på markedet. Og her er det vigtigt at have en fornemmelse af, hvor meget banken tjener på dig. Med det i baghovedet kan du som kunde gå i gang med at forhandle rentesatser og gebyrer," siger hun.

Susanne Arvad er specielt opmærksom på bankernes boliglån, der dækker restfinansieringen på boligen. En gennemgang af renter og gebyrer hos de største banker viser ganske markante forskelle mellem bankerne.

"Vi må simpelthen lære danskerne at forhandle. Der er rigtig mange, som på boliglån betaler 8 eller 9 procent i rente, og hvor vi efter et bankskifte kan få renten ned på mellem 5,75 og 6,25 procent. Det er faktisk rigtig mange penge. Især for familier i etableringsfasen og med børn hvor 1.000 kroner om måneden kan bruges rigtig fornuftigt. Her har vi et sted, hvor du som bankkunde kan spare rigtig mange penge," siger hun.

Fra økonomisk rådgiver og indehaver af uvildige.dk, Hans Peter Christensen, lyder der de samme toner

"Der, hvor der typisk er noget at hente ved et bankskifte, er på bankens rentesatser på bolig-, forbrugs- og billån. Måske har du noget, der er kategoriseret som et forbrugslån, som i princippet kan laves om til et boliglån eller et prioritetslån i banken, fordi der faktisk er god sikkerhed for lånet. Og kan du flytte 100.000 kroner fra at betale 11 eller 9 procent i rente til 2 eller 3 procent i rente, så er der selvfølgelig noget at hente," siger han.

Gør det enkelt

Overordnet set vurderer Hans Peter Christensen, at dine største muligheder for at spare ligger i en forenkling og optimering af forretningerne med banken.

"Det bedste er at have den rigtige struktur i økonomien. Altså det med at have nogle lån, som du undgår at få kategoriseret som forbrugslån og som egentlig kunne laves som boliglån. Eller du undgår at have opsparing og lån samtidig. Og du undgår at have nogle investeringer i obligationer samtidig med, at du betaler en højere rente på dine lån," siger den erfarne rådgiver.

Er din bank imidlertid hverken til at hugge eller stikke i med hensyn til bankens rentesatser er et bankskifte en oplagt mulighed. Her er der ifølge Susanne Arvad gode muligheder for at spare penge.

På Banktorvet ryger der flere tusinde bankskifter gennem systemet hvert år og langt de fleste henter gode penge hjem.

"Jeg har ikke udarbejdet nogen statistik over det, men der er penge at hente. Fordi den måde, vi får vores betaling på, er gennem en no cure – no pay-aftale. Kunden skal kun betale, hvis hun gennemfører et bankskifte med en besparelse. Og så deler vi første års gevinst. Tjener kunden 10.000 kroner, beholder vi de 5.000 kroner. Og det er en god forretning for os," siger hun.

Tags

Anbefalede artikler