Pres din bank til bedre rente

På fire år er rentemarginalen steget fra 3,75 til 9,05 procent. Bankkrisen betales af højere udlånsrenter og lavere indlånsrenter. Læs, hvordan du får bedre rente.

  Foto: istockphoto.com  

BANK

For fire år siden kunne bankerne låne penge i Nationalbanken til 5,5 procent og låne dem videre til forbrugerne for 9,25 procent i rente. Det viser tal fra Nordea, der afspejler vilkårene i ­branchen. I dag er fortjenesten næsten tredoblet, så Nordea nu tjener 9,05 procentpoint. National­bankens udlånsrente er styrtdykket, mens renten på forbrugslån er højere end dengang.

Tre grunde til stigende rentemarginal

Den stigende rentemarginal er der ifølge chef­økonom Niels Storm Stenbæk fra bankernes ­interesseorganisation, Finansrådet, tre grunde til.

»For det første er det efter en række bankkrak blevet dyrere for bankerne at låne penge i ­udlandet. For det andet stiller myndighederne krav om mere velpolstrede banker, hvilket kræver øget indtjening. Og for det tredje tjener de danske ­banker faktisk ikke ret mange penge set i forhold til udenlandske banker,« siger han.

En mere kontant forklaring på de høje renter henter vi hos lektor Jan Bartholdy fra ­Institut for Økonomi på Aarhus Universitet. »Rent logisk kan de stigende renter føres tilbage til de glade dage før finanskrisen, hvor bankerne var mere end villige til at låne penge ud. I dag skal regningen for de store tab betales, hvilket falder tilbage på de almindelige bankkunder,« fastslår han.

Et eksempel fra Herlev fortæller således historien om, hvordan landets største bank lånte 1.635.000 kroner ud til indehaverne af en to-­værelses lejlighed. Lejligheden kom på tvangsauktion, hvilket gav ­banken et tab på omkring en million kroner. Niels Storm Stenbæk medgiver, at der tidligere blev lånt penge ud, der aldrig skulle have været udlånt. Men vi kan stille spørgsmålet, om det er værtens skyld, at gæsterne har tømmermænd dagen efter,« lyder det fra banksiden.

 

 

Gode råd til lavere rente

Synes du, at du betaler for meget i rente på dine lån, gør du følgende:

1. Find ud af præcis hvad din rente på lånet er.

2. Gå ind på Mybanker.dk og se hvor lav en rente du kan opnå hos de billigste pengeinstitutter

3. Kontakt en af de billigste banker og bed dem komme med et tilbud på at overtage lånet.

4. Når du har fået et godt rentetilbud, kontakter du din nuværende bank og fortæller om det gode tilbud.

5. Sig at du gerne vil blive ved med at være kunde, hvis de kan matche rentetilbuddet.

6. Hvis din bank ikke kan det tilstrækkeligt tilfredsstillende, så flyt.

7. sørge for at aftale, at din nye bank betaler alle omkostninger ved flytningen. Det er dyrt at få flytte ejerpantebrev (sikkerhed for boliglån) og værdipapirdepoter med mere.

 

 

Tags

Anbefalede artikler