SU-lånet er en billig vej til ekstra kapital

Få lån i Danmark har lav en rente som SU-lånet. Eneste hage, du skal være studerende for at få adgang til de favorable vilkår.

  Foto: istockphoto.com  

BANK

Det er hårdt at være studerende: Masser af timer til forelæsninger, lange nætter med næsen dybt nede i bøgerne, stressende eksamensperioder og lidt for mange måltider bestående af pasta med ketchup.

Med det skrevet: Alt er selvfølgelig ikke lud og koldt vand.

De studerende har mulighed for at få Statens Uddannelsesstøtte, hvor støtten i 2016 som udeboende studerende på en videregående uddannelse ligger på 5.941 kroner pr. måned før skat.

Nok så interessant er mulighederne for at optage SU-lånet ? et beløb, som alle SU-berettigede studerende kan ansøge om.

Låneforholdene er meget favorable, hvorfor SU-lånet kan fungere næsten som en opsparing.

Fornuftige renter

Helt almindelige studerende på SU kan hver måned låne 3.040 kroner - eller 36.480 kroner på årsbasis - og har den studerende hjemmeboende børn, er det muligt at låne yderligere 1.521 kroner om måneden. For studerende, der er løbet tør for SU, er det muligt at optage det såkaldte slutlån på 7.842 kroner inden for det sidste år af uddannelsen. 

SU-lånet bliver naturligvis forrentet, men i modsætning til de fleste andre lån ligger renten på et - for den studerende - yderst fornuftigt niveau. I 2016 ligger renten på 4 pct. om året, mens du stadig studerer. Når studierne er færdige, og uddannelsesdiplomet hænger på væggen (eller ligger i skuffen), bliver gælden forrentet efter diskontoen. Siden 2012 har diskontoen ligget på 0 pct, hvorfor Folketinget har valgt at lægge et tillæg på 1 pct. oven på lånet. Dermed er renten, når du ikke længere studerer, på kun 1 pct. Som endnu en positiv ting koster det ingenting for den studerende at optage SU-lånet.

Til sammenligning har et lån på 25.000 kroner med en løbetid på seks år hos Express Bank en ÅOP på op til 26,70 pct. (oplyst som regneeksempel på ExpressBank.dk mandag 12/9 - 2016).

Penge sparet er penge tjent

Lånet kan den studerende selvfølgelig bruge, som vedkommende lyster - frisk & fun eller fornuftigt - men da lånet har så lav en rente, kan det bruges som for eksempel et billigt billån. 

Volkswagen up! var i 2015 en af de mest solgte biler i Danmark - kun overgået af Peugeot 208. Ifølge Volkswagens hjemmeside er den vejledende intropris på en up! 89.995 kroner (oplyst 12/9 - 2016).

På hjemmesiden er det muligt at lave en vejledende beregning for finansiering på en up! Med leveringsomkostninger på 3.880 kroner, en løbetid på 84 måneder og lavest mulige udbetaling - 20.000 kroner - vil prisen for bilen på et fastforrentet lån blive 99.313 kroner. Her bliver debitorrenten 2,48 pct., mens ÅOP bliver 9,21 pct. (Lånet beregnet mandag 12/9 - 2016)

Bliver samme bil derimod finansieret med et opsparet SU-lån bliver prisen for bilen - inklusive leveringsomkostninger - 94.813,75 kroner.

En besparelse på knap 5.000 kroner.

Tags

Anbefalede artikler