Netbank er et sikkert hit

Efter flere år med indbrudsbekymringer i danskernes netbanker er antallet af tyverier fra de digitale konti faldet dramatisk. Bedre sikkerhedssystemer har gjort livet surt for de IT-kriminelle, men din egen opførsel på nettet er stadig nøglen til sikkerhed.

BANK

Danskerne er blandt det folk i Europa, hvor flest har vænnet sig til at ordne bankforretningerne over internettet. Hele 66 procent af den danske befolkning bruger netbanken, og det overgås kun af landene blandt vores nordiske naboer og Holland.

Og du kan rolig bruge løs af netbanken, for ifølge statistikken er antallet af indbrud på danskernes netbanker styrtdykket i 2010. I årets første tre kvartaler blev det blot til 12 indbrudsforsøg, og kun i seks af tilfældene slap IT-tyvene afsted med penge til en samlet sum af cirka 430.000 kroner.

Drastisk fald

Faktisk var der overhovedet ingen indbrud i året første to kvartaler, og dermed er antallet af internettyverier lavere end antallet af regulære bankrøverier for første gang i en årrække. Omkring 100 bankrøverier har til sammenligning fundet sted i årets første tre kvartaler.

IT-tyveri fra netbankerne har ellers været et mere regulært sikkerhedsproblem for bankerne siden det allerførste digitale indbrud fandt sted i 2006. I 2008 var der således 251 indbrudsforsøg, og i mere end halvdelen af indbruddene slap de kriminelle væk med penge. I 2009 var antallet af succesfulde indbrud lavere, men til gengæld var udbyttet endnu højere: I alt næsten otte millioner kroner blev stjålet fra danskernes konti det år.

  Indbrud Indbrud med tab Tab i kr.  
2010 (3 kvartaler) 12 6 433.043  
2009 111 63 6.790.191  
2008 251 132 6.539.346  
2007 187 81 3.045.980  
2006 84 27 1.948.556  

Antallet af netbank-tyverier er faldet drastisk i løbet af 2010 i forhold til de foregående tre år. Nye forholdsregler har gjort det sværere for de kriminelle at bryde ind i bankernes konti, og samtidig er danskerne blevet bedre til at beskytte sine personlige oplysninger.
 

Velorganiserede kriminelle

Den nye statistik betyder imidlertid ikke, at alt er godt og sikkert. Det lave antal indbrud dækker snarere over succes i kampen mellem de danske banker på den ene side og stadigt mere organiserede indbrudstyve fra fjerne egne af verden på den anden, forklarer kontorchef hos Finansrådet, Birgitte Mikkelsen.

”Det, vi oplever, er, at de IT-kriminelle er meget velorganisarede, og det er især én bestemt gruppe af IT-kiminelle, der har stået for størstedelen af de indbrud, vi har oplevet tidligere. Dem har vi haft succes med at afskærme, og når de kan se, at det er rimeligt besværligt at komme igennem, jamen så vælger de simpelthen at gå andre steder hen,” forklarer hun.

 

NemID hjælper

Det var netop sådan et velorganiseret angreb på danske netbanker, der i 2009 tvang bankerne til at lukket 8000 bankkunders konti ned, fordi de danske sikkerhedssystemer blev angrebet af hackere. Og Birgitte Mikkelsen afviser ikke, at IT-kriminelle igen vil forsøge at bryde ind i danskernes netbanker.

”Jeg tror desværre ikke, at der findes systemer, der er 100 procent sikre, og der er ingen tvivl om, at der er mange, der vil forsøge sig med at lave angreb. Men vi har en række forholdsregler vi kan ty til, sådan at vi har en god chance for at holde omfanget nede,” forsikrer hun.

Forholdsreglerne omfatter blandt andet et nyt system med overvågning af transaktioner, der giver bankerne mulighed for at kontakte dig, hvis noget ser mistænkeligt ud. Og så har det nye NemID sat en stopper for mange af de tidligere angreb ved at introducere engangs-koder til netbankernes log-in.

 

Sikker opførsel betyder alt

En anden afgørende faktor for faldet i antallet at netbank-indbrud er ifølge Birgitte Mikkelsen, at danskerne igennem kampagner og oplysning er blevet mere opmærksomme på, hvordan vi beskytter vores personlige oplysninger.

Netbank-indbruddene finder nemlig sted på din personlige computer, hvor de IT-kriminelle forsøger at trænge ind og få fat på dine oplysninger, forklarer chefkonsulent hos IT- og Telestyrelsen, Thomas Kristmar. Her er typisk tale om IT-kriminelle, der forsøger at hverve personer til at overføre de stjålne penge til de kriminelle.

”Borgerne er blevet mere bevidste om at man ikke skal lade sig narre af hjemmesider eller mails fra kriminelle, der lokker med, hvor nemt det er at tjene penge, hvis bare man lige stiller sit kontonummer til rådighed,” forklarer han.

Det er altså i høj grad op til dig selv at overholde de simple sikkerhedsregler, der sikrer, at tyvene ikke får adgang til dine penge. Og her kommer du langt med sund fornuft, forklarer Thomas Kristmar.

”Der skal man simpelthen tænke sig om, for nu at sige det ligeud, for der er ikke nogen teknik, der redder dig fra at miste dine penge, hvis du klikker på ethvert link uden at tøve eller ukritisk opgiver din netbankkode.”

Banken dækker dit tab

Og følger du de gængse retningslinier, kan du roligt bruge løs af netbankernes tilbud. Skulle du være en af de få uheldige, der får stjålet penge fra netbanken, så dækker bankerne nemlig hele dit tab – uanset størrelsen. Ligesom med andre forsikringer skal du blot sørge for, ikke at handle “groft uforsvarligt”. Det betyder, at dit tab fx ikke bliver dækket, hvis udleverer din kode til andre, på samme måde som din indboforsikring ikke dækker dit tab, hvis du lader døren til dit hjem stå åbent.

Tags

Anbefalede artikler