Lås renten fast

Hvis du fastlåser renten på dit flexlån allerede nu, undgår du ubehagelige rentestigninger sidst på året.

BANK

Uro på finansmarkedet betyder, at der er stor usikkerhed om udfaldet af rentetilpasningen ved årsskiftet. Der er derfor risiko for, at renterne stiger ekstraordinært meget, når rentetilpasningslån skal lægges om i december.

Frygten er, at investorerne vil kræve en betragtelig merpræmie for at investere i realkreditobligationer frem for statsobligationer, når boligejernes obligationer bliver udbudt til salg på auktion til december.

Hvis du har et rentetilpasningslån, som du skal refinansiere per 31. december 2008, kan det betyde store ydelsesstigninger.

Men ved at fastlåse renten på dit lån allerede nu, eliminerer du risikoen for, at du får en ydelse, der er markant højere end i dag.

Undgå en højere husleje
Ifølge Thomas Kyhl, chefanalytiker hos Nykredit, er usikkerheden i markedet meget stor, og derfor anbefaler han, at alle, der skal rentetilpasse, låser renten fast hurtigst muligt.

“På den måde forsikrer du dig imod en højere husleje,” siger han.

Dog påpeger Thomas Kyhl også, at det ikke er usandsynligt, at renterne i december vil være faldet. Hvis den Europæiske Centralbank finder, at inflationen er kommet under kontrol, vil den være motiveret for at sænke renterne yderligere for at skubbe gang i den lave europæiske vækst.

Samtidig er der også mulighed for at den danske nationalbank, efter at have hævet renten, kommer med en isoleret rentenedsættelse – måske allerede i næste uge, hvis presset på kronen er lettet. Så hvis du er låntager med is i maven, kan du få en lavere husleje til næste år, hvis du venter med at fastlåse.

“Vi ved det bare ikke med sikkerhed,” siger han. Og derfor anbefaler Nykredit, at du låser renten fast.

Få et tilbud
I sidste ende er det derfor et spørgsmål om din risikovillighed, og om du tør – eller har råd – til at risikere, at din husleje stiger. Hvis du fastlåser i dag vil den månedlige ydelse efter skat på et F1-lån med afdrag på 1 million stige med 410 kroner.

Men hvis renten stiger med for eksempel 1 procent henover de næste måneder vil din husleje stige med cirka 780 kroner.

Du kan også fastlåse din rente på et F3- eller et F5 lån nu og sætte loft over din husleje. Ellers vil sådanne lån med en rentestigning på for eksempel 1 procent, blive endnu dyrere end et F1-lån, da renterne allerede er steget flere gange i det seneste år.

Du låser din rente fast ved at kontakte dit realkreditinstitut og få et tilbud. Hos Nykredit koster det ikke ekstra i forhold til rentetilpasningen i december.

Tags

Anbefalede artikler