Kunderne betaler for bank-smæk

Danske banker har udsigt til dyrere lån efter nedgradering - og det kan komme til at koste kunderne.

BANK

Ni danske banker og kreditinstitutter – heriblandt Danske Bank og Sydbank – har torsdag måtte lide den tort at blive nedgraderet af det store kreditvurderingsinstituttet Moody’s.

Nedgraderingen kan gøre det dyrere for bankerne at låne penge – og det kan i sidste ende komme til at koste for kunderne. Det fortæller Jesper Rangvid, som er professor i finansiering på handelshøjskolen CBS i København.

- Det har en bestemt en betydning, at bankerne bliver nedgraderet. Det bliver nemlig dermed normalt dyrere for bankerne at låne penge, fordi udlånerne altid ser på en banks kreditvurdering, siger han og fortsætter:

- Bankerne skal alt andet end lige have dækket regningen – og det kan altså gøre det dyrere for kunderne at låne penge i banken, siger Jesper Rangvid.

Moody’s har gennemført en større gennemgang af 114 europæiske finansielle institutter, og det er altså herefter, at de danske institutter er blevet nedgraderet.

Økonomen er ikke overrasket over, at de danske banker nu er blevet nedgraderet. Det skyldes nemlig til dels den økonomiske krise i Europa.

- Nedgraderingerne er et led i Moody’s gennemgang af hele den europæiske banksektor, hvor turen nu er kommet til Danmark, siger Jesper Rangvid.

- En del af forklaringen skal altså findes i den europæiske gældskrise. Men det handler selvfølgelig også om bankernes egen situation, siger han.

Spar Bank Nord og Ringkjøbing Landbobank er også blevet nedgraderet. Hårdest ramt er Nykredit Realkredit og Nykredit Bank, som har mistet tre hakker og i fremtiden har vurderingen Baa2.

Nedgraderingerne af de danske banker kommer efter, at Danske Bank tidligere onsdag fik et skud for boven, da et andet stort kreditvurderingsselskab – Standard & Poor’s – satte bankens rating et trin ned.

 

Tags

Anbefalede artikler