Kom godt fra start: Gode råd til din privatøkonomi

Skal du flytte hjemmefra, eller har du et barn, der skal? Se her, hvad du skal være opmærksom på for at komme godt fra start med privatøkonomien

  Foto: istockphoto.com  

BANK

Lidt over 65.000 fik i slutningen af juli den glædelige nyhed om, at de er blevet optaget på en videregående uddannelse. Heriblandt mange håbefulde unge, der i den forbindelse forlader reden, og sætter deres flyveegenskaber på prøve. Husholdning er ikke kun at lave mad og vaske tøj, men indebærer også et økonomisk ansvar, som for mange er en ny opgave. Denne artikel samler derfor et par gode råd til, hvordan du kan komme godt fra start, eller hvordan du som forælder kan råde og hjælpe dit barn godt på vej.

Læg et budget

Det er et rigtig godt udgangspunkt at lægge et budget. Opgør alle dine indtægter efter skat og træk de faste udgifter fra. Hermed finder du ud af, hvor mange penge, du har til forbrug, herunder mad. Det kan samtidig skabe et overblik over, hvor stor en del af dine indtægter, der går til de forskellige udgiftsposter.

"Budgettet kan give dig et overblik over, hvor meget du har råd til at betale for at bo, eksempelvis husleje. Det er derfor fornuftigt at starte med at lægge budget, før du finder ud af, hvor du skal bo," forklarer Sofie Heerup Friis, økonom i BRFkredit.

Få styr på dine prioriteter   

Det er en god idé at være realistisk fra start, og det er for de fleste nødvendigt at prioritere i deres budget. Vil du fx gerne på bytur med vennerne i weekenden, så skær ned på det mindre væsentlige. Du bestemmer selv, hvad du vil prioritere, men husk også på, at det er dig, der skal skære ned et andet sted.

Undersøg dine muligheder og spar på udgifterne

Du kan spare mange udgifter til tv, internet mv. ved at undersøge markedet, og det kan derfor godt betale sig at bruge lidt krudt på at undersøge priserne hos de forskellige udbydere. Det samme gælder de vilkår, din bank tilbyder dig. Bankerne har stor interesse i de unge, og mange banker tilbyder derfor særlige favorable vilkår, som du kan benytte dig af.  

Pas på de hurtige lån 

Når du flytter hjemmefra, mangler du som regel mange ting til dit nye hjem. Når du tager på den store indkøbstur, bør du have øjnene åbne. Det gælder både i forhold til tilbud, men også de finansieringsmuligheder, som butikkerne tilbyder, såfremt du ikke har pengene til kontant afregning.

"Det kan være en rigtig god idé at sammenligne finansieringsomkostningerne på lånet med et lån i din bank, fx en kassekredit. Har lånene samme løbetid, kan du sammenligne lånenes årlige omkostninger i procent (ÅOP). Få en fornemmelse af hvad du samlet set kommer til at betale i omkostninger. Der er tilfælde, hvor man ender med at betale over det dobbelte for varen totalt set sammenlignet med en kontant afregning," siger Sofie Heerup Friis.       

Forbered dig på uforudsete udgifter 

Når du har lagt dit budget, har du fået overblik over dine faste udgifter, men der kan opstå uforudsete udgifter. Det kan være, at din cykel punkterer og skal repareres eller, at du har betalt for lidt i skat eller el og skal betale et større beløb tilbage. Det kan derfor være en god idé at lægge lidt penge til side til disse tilfælde. Hvis det så viser sig, at du ikke fik brug for pengene, har du blot sparet lidt ekstra skillinger op.

Spar op til fx gaver og bøger i løbet af året 

Forbrug er i den grad sæsonpræget. Studerende bruger mange penge på bøger i specielt januar og august i forbindelse med semesterstart. I december skal der købes julegaver. Og i nogle måneder, er der mange fødselsdage og dermed mange fødselsdagsgaver, der skal købes. Hvis du ikke har en stor opsparing liggende, er det penge, der skal findes i månedsbudgettet. Når du skal købe studiebøger til flere tusinde kroner, er der ikke lige altid så mange penge tilbage til mad og andet forbrug. Måske er der ingen penge tilbage, og det kan derfor være en god idé at sprede omkostningen over året ved at spare et fast beløb op. Det samme kan gøres til julegaver m.v.

Hold løbende øje med dit forbrug

Når dankortet svinges, er det ikke altid lige let at have det fulde overblik over dit samlede forbrug. Flere oplever, at kontoen går i nul eller minus, før måneden er omme. Det kan komme til at koste dyrt i renter og bør derfor undgås. Der er flere måder at undgå problemet på. Du kan fx dele dit rådighedsbeløb op i uger. Så ved du, hvor mange penge, du kan bruge om ugen. Hvis du har svært ved at holde styr på dit forbrug og overskider dit rådighedsbeløb for ugen, kan du vælge at hæve pengene i kontanter og fordele dem i én kuvert for hver uge i måneden. Hver mandag kan du placere kontanterne for den pågældende uge i din pung. Det giver dig fuldt overblik over, hvor mange penge, du har brugt i løbet af ugen, og hvor mange penge, du har tilbage. Dertil har du sikret dig, at du har penge til alle månedens uger.

Undgå, at din konto går i minus

Hvis du har en opsparing, kan du vælge at placere nogle af pengene på din forbrugskonto. De kan fungere som en buffer, så du lettere undgår, at din konto går i minus. De fleste banker har en sms-service, som du kan sætte til at give besked, når beløbet på din konto er gået under din buffer.

"Det er i dag lettere at holde øje med beløbet på ens konti ved brug af bankens app. Det er let at logge ind, og der tilbydes forskellige tjenester, som fx sms-service, der advarer, når kontoen har ramt et bestemt beløb. Det er en smart funktion og en håndsrækning til at holde øje med privatøkonomien," siger Sofie Heerup Friis.

Tags

Anbefalede artikler