Køb større biler brugt - og kør billigt

Din nye bil falder meget i værdi de første to år, uanset hvilken prisklasse den hører til. Gør et kup og køb en brugt firma- eller mellemklassebil. Så bliver den alt taget i betragtning ikke ret meget dyrere end en brugt mikrobil.

  Foto: istockphoto.com  

BANK

Med en brugt mellemklassebil er du næsten lige så nådig ved din bankkonto som med en mikrobil. Vurderet ud fra nypris koster en mellemklassebil – Ford Focus og lignende - dig 2,73 kr. pr kørt kilometer de første to år, hvis du kører 20.000 km. årligt og derefter sælger den. I den pris er alle udgifter medregnet inklusive værditab på bilen. 

Men hvis du venter med at købe bilen, til den er to år gammel, koster den kun 1,88 kr. for hver kilometer. Det er blot 50 øre mere end en lige så gammel mikrobil, viser tal fra Bilbasen. Det samme gælder, når du sammenligner mikrobiler med firmabiler. Mens det i bilernes første leveår koster to kroner mere pr. kilometer at køre rundt i en firmabil frem for en mikrobil, så er prisforskellen kun en krone i bilernes tredje leveår.

Eksempler på biler fra de forskellige klasser: 

Mikro: Kia Picanto 
Mini: VW Polo 
Mellem: Ford Focus 
Firma: Toyota Avensis 
MPV: Opel Zafira 

 Skyldes værditab 

Jo mere din bil afskrives med, jo mindre kan du få for den ved et salg, og jo højere er prisen dermed pr. kørt kilometer. Værditab er altså en stor udgiftspost for dig som bilejer. 

Mikrobilerne falder relativt mere i værdi end konkurrenterne, og det er derfor, at det godt kan betale sig at se mod en større bil, når du køber brugt. De holder nemlig værdien bedre. 

Når andre faktorer end værditab medtages, anbefaler markedsanalytiker Jan Lang fra Bilbasen dog, at du køber biler med kun ét år på bagen: 

”Jeg vil sige, at det bedste brugtbilskøb, hvis prisen ikke betyder noget, er efter det første år. Du undgår det store værditab for bilens første år, men får stadig en relativt ny bil, der har kørt få kilometer, og hvor fabriksgarantien stadig gælder.” 

Se her, hvad det koster at køre i forskellige bilklasser i en nyere bil:  

Bilklasse 

Pris pr. km i det første år

Pris pr. km i det andet år

Pris pr. km i det andet år

Gns.  

Forskel mellem år 1 og år 3

Mikro(A) 

2,02 kr.

1,59 kr.

1,38 kr.

1,67 kr.

32 pct.

Mini (B) 

2,69 kr. 

1,78 kr. 

1,64 kr.

2,04 kr.

39 pct.

Mellem (C) 

3,21 kr. 

2,25 kr. 

1,88 kr.

2,45 kr.

41 pct. 

Firma (D) 

4,02 kr. 

2,88 kr.

2,41 kr.

3,10 kr.

40 pct.

MPV (E) 

4,11 kr. 

3,05 kr.

2,71 kr.

3,29 kr.

34 pct. 

Kilde: Bilbasen.dk  

Forudsætninger:  

Bilen kører 20.000 km årligt.  

Bilen sælges efter hvert interval i ren handel med komplet servicebog i stand A. 

Udgifter: afskrivning, forsikring, finansiering med en løbetid på 84 mdr. og indfrielse efter hvert interval, årlig ejerafgift samt leveringsomkostninger.  

Bemærk, at det er ikke er den konkrete bil, der er tal for, men et klassegennemsnit.  

Tags

Anbefalede artikler