Høje bankrenter fryser fast

Forskellen mellem bankernes ind- og udlånsrenter stiger og stiger

  Foto: istockphoto.com  

BANKForskellen mellem, hvad banken tager i rente for at låne penge ud til dig, og hvad den til gengæld giver, hvis du sætter penge ind, er rekordhøj.

Spændet mellem ind- og udlånsrenter bliver kaldt for rentemarginalen, og den bliver næppe reduceret ret meget på længere sigt for private kunder, vurderer lektor og ekspert i bankers finansiering, Jan Bartholdy fra Aarhus Universitet.

»Bankerne skal have øget deres egenkapital for at reducere risikoen for fremtidige kollaps. Derfor tror jeg ikke, at rentemarginalen falder tilbage til sit gamle niveau, selv om den nok vil falde lidt på sigt,« siger han.

Renteforskellen mellem bankernes rente på et forbrugslån og Nationalbankens udlån er steget fra 3,75 procentpoint i 2008 til 9,05 procentpoint i dag. Og Nordea har allerede nu bebudet en ny rentestigning, der til september bringer rentemarginalen op på imponerende 9,55 procent.

I teorien gør konkurrencen på bankmarkedet, at renterne bliver så lave som muligt, hvilket i en vis udstrækning kommer de store virksomheder til gode, der kan finansiere sig gennem virksomhedsobligationer. Men for dig som privat bankkunde ser billedet lidt mere mudret ud.

»Markedet er præget af en vis inerti. Det er ofte både besværligt at skifte bank, og det kan være svært at gennemskue de eventuelle fordele ved et bankskifte,« siger Jan Bartholdy.

Tags

Anbefalede artikler