Her er det oversete og billige boliglån

Et særligt boliglån, der kan gå hen og blive det absolut billigste på lang sigt, er klar til brug. Men meget få benytter det. Læs mere om det oversete boliglån her:

  Foto: istockphoto.com  

BANK

Et lidt overset, men økonomisk yderst interessant boliglån, gemmer sig på realkredittens hylder.

Det er er et fastforrentet lån med 30 års løbetid og en pålydende rente på bare 1,5 eller 2,0 pct.

Det er en lavere kuponrente, end de 3,0 pct., som de fleste går efter lige nu, og dermed har lånet også en lavere ydelse efter skat, sådan at der hen over hele lånets løbetid kan spares en ret pæn sum.

Ulempen ved lånet er så, at obligationer med en lave pålydende renter, også har en forholdsvis dårlig kurs kurs.

På den for tiden mest benyttede 3 procent obligation med 30 års løbetid er kursen for tiden 99,4 – altså uhyre tæt på de højst tilladte 100.

Gås der ned i en pålydende rente på 2,0 pct., er kursen på obligationer nede i 96,7, og på et lån med en pålydende rente på kun 1,5 pct., er kursen endnu lavere og under 90.

Det er et stykke under den kurs på 95, der normalt anses for at være den mindste, man skal optage et lån til.

Ulempen ved den lave kurs er, at restgælden bliver større, hvis renten falder.

”Men beholdes lånet helt frem til udløb, så er der 30.000 kroner at spare efter skat per lånt million kroner i hele lånets løbetid. Mange har lån til både tre og fire millioner kroner, så der kan godt være en del, at spare med et to procent lån med fast rente,” siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Men renten kan også gå den modsatte vej og stige, hvad nok er mere sandsynligt inden for en årrække.

Sker det, så er 1,5 eller 2,0 pct. lånet faktisk bedre end 3,0 procent lånet, fordi kursen på obligationerne så falder mere.

Det betyder, at restgælden falder med større fart, hvilket er en fordel hvis lånet skal indfries i forbindelse med en flytning, skilsmisse, jobskifte eller andre uforudsete ting.

Så der er samlet set tale om et interessant lån, der burde interessere flere, og måske især boligejere, der regner med at beholde deres lån helt frem til udløb om 30 år.

Tags

Anbefalede artikler