Halvdelen af alle får 0,0 procent i bankrente

Interessen for at spare op er stor og stigende. Men de fleste får ikke en klink i rente af deres opsparede penge, viser tal fra Danmarks Nationalbank.

  Foto: istockphoto.com  

BANK

Renten på danskernes sparepenge er nu nede 0,0 procent på tæt ved halvdelen af alle privates indlån på helt almindelige bankbøger.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Nationalbank.

Forstat er der dog ikke eksempler på negativ rente, hvor det koster at have penge stående i banken, hvis der ses bort fra gebyrer.

I gennemsnit er renten på alle anfordringskonti nede på kun 0,18 proent. Det gælder hvis der ses bort fra de særlige  prioritetslån til boliger, som er en slags stor kassekredit. Det betyder, at at renten er halveret siden årets begyndelse, viser opgørelsen fra Danmarks Nationalbank.

Men trods de lave renter, så har danskerne ikke reduceret deres opsparing i bankerne.

Bankbøger bugner af penge 

Indlånet på bankbøger er tværtimod oppe på et historisk højt niveau på 516 milliarder kroner, eller lige så meget som 92.000 kroner per indbygger. Det er penge på konti uden opsigelse, som i princippet kan hæves i nærmeste dankortautomat med det samme.

Lægges indskuddet på konti med opsigese til, er opsparingen oppe på hele 139.000 kroner per indbygger, eller over en halv million kroner for en famile med to voksne og to børn.

På tidsindskud med opsigelse er renten de seneste to år halveret, og senest opgjort til blot 0,43 procent af Danmarks Nationalbank.

Bedste banker

Santander Bank og Ikano Bank er nogel af dem, som for tiden tilbyder den bedste rente på bankkonti. De giver 0,6 pct. i rente om året uden binding. Har man over 100.000 kroner, kan man få 0,8 procent. ved at acceptere en måneds opsigelse.

Det er vigtigt, at sparepenge efter skat forrentes med mindst inflationen, ellers udhules købekraften af pengene. Inflationen er dog helt ekstrem lav for tiden og nede omkring bare 0,5 procent. I november, hvorfra det sidste nye tal stammer, var inflationen faktisk helt nede på sølle 0,3 procent, viser tal fra Danmarks Statistk.  

Tags

Anbefalede artikler