Facebook kan koste dig lånet

Ryd ud i de upassende billeder og halvkriminelle venner på facebook. Din opførsel på nettet kan nemlig snart afgøre, om du kan låne penge eller ej.

  Foto: istockphoto.com  

BANK

Alt data er kreditdata: Hidtil har lønsedler og forbrug været udslagsgivende, når banken skal afgøre, hvor meget du kan låne til et nyt hus eller bil, men den teknologiske udvikling betyder nu, at en lang række andre oplysninger kan få betydning, når du skal kreditvurderes.

I USA er flere udlånsvirksomheder som ZestFinance og LendUp begyndt at bruge såkaldt big data til at vurdere, om deres potentielle låntagere er kreditværdige. Ved hjælp af avancerede algoritmer vurderer selskaberne, om din opførsel skaber et billede af en god betaler.

Et eksempel kan være, om du har en tendens til ikke at betale dine elregninger til tiden, eller om du ofte skifter telefonnummer. Gør du det, kan det være en indikator på, at du bruger taletidskort uden at forny det, hvilket kan få de røde advarselslamper til at lyse hos udlånsvirksomheder.

Også dine profiler på sociale netværk som Facebook kan få en afgørende betydning for, om du kan få et lån.

Dine venner på Facebook, samt de sider du følger og synes godt om, siger nemlig ikke alene noget om dig som person - det siger også, om du er tilbøjelig til at tilbagebetale dit lån. Senest har Facebook taget patent på en teknologi, der skal bruges til kreditvurdering.

Nye modeller til kreditvurdering

"Man kan lave en model om, at en person, der lever op til visse kriterier i 95 procent af tilfældene, betaler sit lån tilbage. Tendensen er stadig på et tidligt stadium, og om et par år ved vi meget mere, men allerede nu er der en række udlånsvirksomheder i USA og Danmark, der kreditvurderer folk på baggrund af oplysninger på nettet,” siger John Norden, der er partner i Mybanker.

Lendino er en af de virksomheder, der lever af at formidle lån til virksomheder. CMO og partner, Andreas Christensen, forklarer, at Lendino har et kreditvurderingsværktøj, der screener folks baggrund på nettet, før de får bevilliget et lån.

”Vi har før fundet oplysninger om en person, der gerne ville have et lån til sin virksomhed, men hvor oplysninger på nettet gav anledning til løftede øjenbryn. Der måtte vi afslå at give lånet,” siger Andreas Christensen.

Han opfordrer folk til at tænke sig grundigt om, når de er på de sociale medier.

”Hvadenten man skriver fra en åben eller en lukket profil, skal det, man skriver, kunne tåle forsiden på Ekstra Bladet,” siger Andreas Christensen.

Tags

Anbefalede artikler