ECB-rente er historisk lav

Som ventet sænker ECB renten til rekordlave 0,75 procent. Følger Danmark efter, kan det give negative renter.

BANK

Den Europæiske Centralbank (ECB) sænker som ventet sine toneangivende rente til 0,75 procent. Det er bundrekord i euroens levetid.

ECB sænker samtidig sin indlånsrente til nul fra 0,25 procent.

Flere økonomer påpeger, at Nationalbanken i Danmark meget vel kan følge i centralbankchef Mario Draghis fodspor med en rentenedsættelse senere torsdag.

Det kan komme til at betyde, at vi får negative renter i Danmark. Konsekvensen vil være, at det koster penge for bankerne at have penge stående i Nationalbanken.

Den danske rente på indskudsbeviser er i dag 0,05 procent, mens Nationalbankens udlånsrente er 0,45 procent.

Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen, tvivler på, at rentenedsættelserne vil have den store effekt.

- Givet at de lange renter i de mest kriseplagede lande ligge så højt, som de gør, så vil en sænkelse af den korte rente ikke gøre synderligt meget for de lande, der har mest brug for stimulans, vurderer han.

- Der skal efter vores vurdering mere vidtgående tiltag til fra centralbankens side for at vende den aktuelle krisestemning.

Et af de indgreb, der formentlig ville kunne gøre størst indtryk på de finansielle markeder, er efter Jes Asmussens vurdering, hvis ECB signalerede en større vilje til at opkøbe obligationer fra de gældsplagede lande.

Jes Asmussen finder det sandsynligt, at nationalbankdirektør Nils Bernstein føler sig nødsaget til at følge efter ECB.

Nationalbanken har i den seneste tid kæmpet med næb og kløer for at holde kronen inden for det spænd over for euroen, som banken er forpligtet til.

Men det er svært, for Danmark er blevet en særdeles populær sikker havn for investorer, efter store dele af Europa hænger fast i den økonomiske krise.

Problemet er, at den danske krone bliver for stærk, når penge strømmer ind i landet, og derfor forsøger Nationalbanken at skræmme investorerne væk med en lav rente.

Og danske statsobligationer er ved flere tilfælde blevet solgt med negative renter, så investorerne faktisk betaler Danmark for at opbevare deres penge.

Da Nationalbanken sidst satte renten ned i slutningen af maj, fandt Nils Bernstein det nødvendigt at pointere, at han stadig har tørt krudt på lager.

- Nationalbanken har instrumenterne til at håndtere eventuelle negative renter, lød det i en meddelelse fra banken.

Tags

Anbefalede artikler