Du vinder med ny bankpakke, mener S

Det er skatteborgerne, der vinder med bankpakke IV. Det mener Socialdemokraternes finansordfører. Professor peger på sikkerhed mod krak.

BANK

Bankerne får ikke nøglen til skatteborgernes pengekiste. Tværtimod er det skatteborgerne, der vinder med den nye bankpakke IV, som netop er vedtaget.

Det mener Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov.

“Det her ikke en blankocheck til bankerne. Pengene vi allerede har i bankerne, dem rykker vi rundt på. Så får skatteborgerne et afdrag på de midler, som man har stemt med ind i den her nye pakke,” siger finansordføreren.

Når en bank krakker overtager det statslige selskab Finansiel Stabilitet de dårlige lån. Samtidig mister aktionærer penge ved kursfald på bankaktier.

“Skatteborgernes regning vil ikke blive større, end den allerede på nuværende tidspunkt kan risikere at blive. Tværtimod kan man sige, at skatteborgerne med aftalen har mere sikkerhed for de penge, de har i bankerne,” lyder det fra Morten Bødskov.

Bankpakken giver gevinst til store banker, der overtager mindre banker, som er tæt på at krakke. Det er en god idé, for så undgår man netop bankkrak, der både koster skatteborgerne og bankbranchen penge.

“Ideen med det hele må være, at man undgår bankkrak på det danske marked. Dermed undgår man at hele banksektoren får nedgraderet sin kreditværdighed ved de internationale kreditbureauer,” siger Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i nationaløkonomi på Aarhus Universitet.

Bankpakken er vedtaget af en bred forligskreds i Folketinget, hvor alle undtagen Enhedslisten har skrevet under. Socialdemokraterne lægger vægt på at bankerne nu må tage mere ansvar.

“Den bankpakkeaftale vi har lavet nu, den er ansvarlig, men det er klart, at, nu er bolden hos bankerne, der selv må sørge for at rydde op i egne rækker,” siger Morten Bødskov.

Bankpakke IV indeholder også en aftale om, at en række banker skal udpeges som systemiske banker, der skal sikres helt mod at kunne krakke. Nu skal et politisk nedsat udvalg finde frem til, hvilke banker, der sikres mod krak.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display