BRFkredit: Lad friværdien spise dyre banklån

Renten er historisk lav, og derfor er det en god forretning at tage lån i sin bolig og slippe af med dyre banklån, lyder anbefalingen.

BANK

Det har aldrig været billigere at låne penge i sine mursten hos realkreditinstitutterne.

Samtidig er det de seneste måneder blevet væsentligt dyrere at låne penge i banken. Det viser dugfriske tal fra Danmarks Nationalbank.

Derfor opfordrer BRFkredit danskerne til at samle deres gæld i boligen.

“Har man plads i sin friværdi, vil der således være penge at spare ved at samle mest muligt af sin gæld som realkreditlån,” siger Mikkel Høegh, seniorøkonom i BRFkredit.

Den gennemsnitlige boligejere betaler i øjeblikket 2,7 procent i rente på sit realkreditlån, hvilket giver årlige renteudgifter på 17.820 kr. efter skat om året per lånt million.

Renten på et bil- eller boliglån i banken er derimod oppe på 6,3 procent.

“For et år siden var denne 6,1 procent. Med en bankgæld på en halv million kr. betyder det en årlig ekstra udgift på 1.000 kr. før skat,” siger Mikkel Høegh.

Ifølge Nationalbanken betalte danskerne i september måned 7,6 mia. kr. i renteudgifter til banker og realkreditinstitutter. For hele 2011 ventes tallet at ende på omkring 90 mia. kr. – det laveste niveau siden 2006.

“Set i forhold til 2008, hvor rentebetalingerne toppede, betaler danskerne i år små 40 mia. kr. mindre i renteudgifter svarende til godt 10.000 kroner efter skat pr. gennemsnitlig husstand. Der er altså ingen tvivl om, at de historisk lave renter har været med til at holde en hånd under det private forbrug,” siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

I Realkreditrådet modtagets dagens tal fra Nationalbanken også med glæde. Her mener man, at især boligejere med rentetilpasningslån, der betaler af på deres gæld, har skudt papegøjen.

Både fordi de betaler en mindre ydelse, og fordi de hurtigere afdrager deres gæld.

“Det er vel det, man lidt populært kan kalde en win win situation. Og det kan være med til at forklare rentetilpasningslånenes store popularitet,” siger Peter Jayaswal, underdirektør i Realkreditrådet.

Tags

Anbefalede artikler