Black Friday: Tre ting du bør vide før du tømmer dankortet

På fredag kan du gå shop-amok i alverdens webbutikker til årets Black Friday. Der er dog et par ting, du bør holde dig for øje, inden du tømmer dankortet og får overstået julegaveindkøbene på tilbudsdagen over dem alle.

BANK

Selv om det kan være fristende at få købt den termokande til svigermekanikken billigt, nemt og i god tid inden den 24. december, skal du måske alligevel vente lidt med at købe årets julegaver.

Rigtig mange steder forlænges fortrydelsesretten fra de gængse 14 dage til en gang i januar, men det er ikke givet.  

”Langt de fleste webbutikker forlænger allerede deres kunders returret i november, så varerne kan byttes helt frem til midten af januar, men du kan ikke være sikker på det,” siger chefjurist hos e-mærket, Camilla Engel Post.

”Og så risikerer du at skuffe farmor eller svigersøn, hvis de hellere ville have haft trøjen et nummer større,” siger hun. 

Pak julegaverne op med det samme

Så snart du modtager en vare, du har købt på nettet, skal du pakke den op. Det gælder også, selv om varen er købt som en julegave til en anden.

Gør du det, står du nemlig langt bedre i en evt. reklamationssag.

”Er varen eksempelvis blevet skadet under transporten, er det lettere at sandsynliggøre, at skaden ikke er opstået, mens du selv har haft ansvaret for den,” siger Camilla Engel Post.

Rekord i prisfejl

I 2015 købte danskerne i øvrigt for næsten 2 milliarder kr.  på Black Friday. Det er den største enkeltstående nethandelsdag i dansk historie.

Men samme handelsdag har også rekorden i antallet af forbrugerhenvendelser om blandt andet prisfejl, for når der tastes rabatter ind på rigtig mange produkter, er det ikke usædvanligt, at der sker fejl.

Men kan en webbutik efterfølgende annullere handlen på et tv, der skulle have kostet 5000 kr. i stedet for de 500 kr, du købte det til? 

”Når du som kunde handler i en webbutik, er der som udgangspunkt indgået en bindende aftale i det øjeblik, du klikker på betalingsknappen,” siger Camilla Engel Post.

”Butikken kan ikke bare annullere en aftale om køb af et produkt, fordi den er kommet til at skrive en forkert pris. Heller ikke, selv om shoppen har taget alverdens forbehold for trykfejl,” siger hun.

Men:

”Hvis webshoppen kan påvise, at du vidste - eller burde have vidst - at der var tale om en forkert pris, så kan situationen være en anden.," siger Camilla Engel Post,

E-mærket er en dansk certificeringsordning for sikker og gennemsigtig e-handel.

 

 

Anbefalede artikler

Cxense Display