Bankerne vil have gebyr for kontanter

Det er både gammeldags og dyrt med mønter og pengesedler, viser en ny undersøgelse. Derfor foreslår finanssektoren et nyt gebyr.

BANK

Der var nærmest folkeoprør i Danmark, da det år tilbage lykkedes finanssektoren af få indført et gebyr på brug af dankortet. Nu vil bankerne også have et gebyr på brugen af kontanter, skriver Politiken.

En ny rapport fra Nationalbanken viser, at de samlede udgifter ved at bruge kontanter løb op i 5,8 milliarder kroner for hele samfundet i 2009. Her tælles også pengetransport og trykning af pengesedler med.

“Kontanter var smarte, dengang de afløste naturalier som betalingsform. Men nu er vi i en digital tidsalder, og så bør samfundet understøtte, at vi betaler mest muligt elektronisk og mindst muligt med papir og metal. I det lys ville et gebyr på kontanter være incitamentsfremmende,” siger Tina Füssel, direktør for infrastruktur i firmaet Nets, det tidligere PBS.

Hverken PBS eller andre pengevirksomheder har et bud på, hvordan et sådant gebyr skal indkræves.

Grunden til, at bankerne er oppe på mærkerne i forhold til kontanterne, er, at de alene sidste år havde langt flere omkostninger ved at håndtere de krøllede sedler end udgifterne til alle de andre betalingsformer tilsammen – altså dankort, internationale betalingskort, bankoverførsler og betalingsservice.

Kilde: Politiken

Tags