Bankerne får bank af nye teknologier

Banksektoren kæmper med regulering, mens nye teknologier stjæler sektorens hidtidige guldkalve.

  Foto: istockphoto.com  

BANK

Det er hårde tider for banksektoren. Efter halvtreds år, hvor hæveautomaten står som den eneste nye banebrydende teknologi i sektoren, er internettet og nye teknologier for alvor begyndt at vise sig som en trussel mod bankernes indtjening. Internettet har skabt en gennemsigtighed, der har øget konkurrencen og presset priserne ned. Samtidig har den teknologiske udvikling gjort, at det er blevet muligt for nye spillere at konkurrere med bankerne på deres traditionelle kerneforretningsområder.

Ifølge John Norden, der er partner i Mybanker, er det både inden for udlån, værdipapirhandel og betalingstjenester, at bankerne har fået konkurrence. 

Danske Bansk app, MobilePay, er et eksempel på, hvordan en ny teknologi er ved at vende op og ned på styrkeforholdet mellem bankerne.

”I Danmark er MobilePay komme rigtig godt fra start, og i mindre grad konkurrenten Swipp, der ikke har det samme momentum,” siger John Norden.

I sidste ende handler det for mobilbetalingstjenesterne om markedsandele, og her er MobilePay kommet bedst fra start, forklarer John Norden. Tilsvarende har Apple lanceret Apple Pay i USA, der kan udvikle sig til en alvorlig konkurrent for bankernes betalingsløsninger.

Også inden for udlån, der er en af bankernes kerneforretninger, kommer der i stigende grad konkurrence. Antallet af nye udlånsvirksomheder, der tilbyder lån til private og erhvervsdrivende ud fra nye kreditvurderingskriterier, vokser hastigt både i Danmark og i udlandet. Et af bankernes problemer er, at de er underlagt strenge reguleringer af deres udlån. Det er pensionsselskaber eller virksomheder, der formidler udlån ikke i samme omfang, hvilket giver dem en konkurrencefordel.

Valuta- og værdipapirhandel var tidligere også et meget bekvemt forretningsområde for de traditionelle banker. Dengang kunne de kræve høje gebyrer både for at have depoter og for at realisere handler. I dag er billigere handelsplatforme som Saxo Bank, Nordnet og hollandske Degiro ved at overtage den rolle fuldstændigt.

”Man er gået fra at betale 500 kroner for en enkelt handel til 27 kroner eller mindre,” siger John Norden.

Han er ikke i tvivl om, at de næste år bliver ekstremt vigtige for bankerne, og han forudser store ændringer i sektoren.

”Jeg tror, vi kommer til at se en helt anden bankverden. Bankerne skal blive mere strømlinede og tilpasse sig den nye virkelighed,” siger John Norden.

Han sammenligner bankerne, der bliver angrebet fra alle sider, med Pac-Man-spillet fra 90’erne, hvor Pac-Man skal forsøge at navigere i en labyrint uden at blive spist af små spøgelser. De næste år vil vise, hvilke banker der kan omstille sig, og hvem der bliver "game over." 

Tags

Anbefalede artikler