Banker tjener rente-milliarder - du får intet

Mens bankerne låner penge billigere og billigere, så må de almindelige borgere se langt efter billigere lån.

BANK

Kære læser. Inden du har nået at læse denne artikel, har bankerne tjent 95.000 kroner.

Det er en af konsekvenserne af den lave rente, som torsdag satte endnu en historisk bundrekord.

For mens bankerne låner penge billigere og billigere, så må de almindelige borgere se langt efter billigere lån. Det skriver DR Nyheder.

Det seneste år har bankerne udlånt 550 milliarder kroner til private husholdninger alene. Pengene har bankerne selv kunnet låne én procent billigere end for et år siden, men alligevel fortsætter bankerne med at låne penge dyrt ud til de private.

Dermed har bankerne tjent godt 5 milliarder kroner på at låne billigt og udlåne dyrt.

Bankernes interesseorganisation Finansrådet forklarer sig med, at finanskrisen har medført store tab og øgede politiske krav.

- Bankerne har lidt tab på finanskrisen og har fået øgede kapitalkrav, der betyder, at bankerne skalpolstre sig mere. De skal simpelthen have flere penge på kistebunden, skriver cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk til DR Nyheder.

Han mener, at bankerne ret beset kun har mulighed for at hente penge hos aktionærerne og kunderne.

- Da bankernes indtjening er meget beskeden i disse år, er der ikke noget at tage fra aktionærerne. Derfor er der kun kunderne tilbage, og derfor ser vi, at det bliver dyrere at være bankkunde. Endelig er vi nødt til at hæve indtjeningen, fordi ellers kan vi ikke finde investorer. Og uden investorer er der ikke grundlag for at drive bank, skriver Niels Storm Stenbæk.

De 95.000 kroner, som er nævnt i artiklens indledning, er, hvad bankerne cirka tjener på den øgede rentemarginal hver 10. minut.

5. juni 2012

Tags

Anbefalede artikler