Banker tjener på at give dig dårlige råd

Forbrugerrådet advarer mod bankernes provisionsløn på investeringsprodukter. Det er nemlig kunderne, der får regningen.

BANK

Hvert år tjener bankerne to milliarder kroner på at sælge investeringsbeviser.

Og en kortlægning af området viser, kunderne ikke bare risikerer dårlig rådgivning men også at betale unødigt meget for bankernes råd, skriver Forbrugerrådets blad, Tænk Penge.

Problemet er, at bankrådgiverne er provisionslønnede og derfor har en interesse i at sælge de dyreste produkter til kunderne. Og omkostningerne kan svinge fra svimlende 70.000 kroner og ned til 13.700 kroner.

Få en times uvildig rådgivning til halv pris

Når private kunder går sammen i en investeringsforening for at investere i aktier og obligationer, anbefaler bankrådgiverne ofte de dyre, aktivt forvaltede foreninger, fordi banken tjener mest på dem. Også selvom det bedre kan betale sig for kunderne at sætte pengene i de billigere, passive foreninger, der giver et bedre afkast i forhold til omkostningerne.

- Forbrugerne er 100 procent afhængige af deres bankrådgivere i forhold til investeringsforeninger, fordi det kræver en helt særlig viden at forstå produkterne. Men systemet har en indbygget fejl, nemlig at banken får provision og derfor tjener mest på at anbefale kunderne de dyreste løsninger. Også selv om det valg direkte koster kunden penge, siger Troels Hauer Holmberg, der er økonom i Forbrugerrådet til Tænk Penge.

I Storbritannien og Australien er de netop ved at lave reglerne om på investeringsområdet. Her har man nemlig erkendt, at bankrådgivere ikke kan varetage kundernes interesser, når de samtidig modtager provision.

Forbrugerrådet ser gerne, at det danske system også bliver lavet om.

- Vi skal have bankernes betaling helt frem i lyset, så kunderne får en chance for at sige fra, siger Troels Hauer Holmberg.

I 2010 betalte bankkunder 5,6 milliarder kroner i omkostninger i investeringsforeninger.

Kilde: Tænk Penge

Tags

Anbefalede artikler