Advarsel til hver tredje bank

Finanstilsynet tvivler på forretningsmodellen i 23 banker.

BANK

Flere end hvert tredje danske pengeinstitut er så risikabelt drevet, at de kan køre ud over afgrunden, hvis ikke ledelsen snarest retter skuden op, skriver Politiken fredag.

Ifølge en gennemgang, som bladet har foretaget, har Finanstilsynet uddelt en alvorlig advarsel – i form af en såkaldt risikooplysning – til 23 banker det seneste halvandet år.

“Det handler simpelthen om, at vi er i tvivl om, hvorvidt forretningsmodellen er holdbar. Hvis vi føler, at banken løber for store risici, som skal adresseres nu og her, vil vi typisk påpege det som en risikooplysning,” forklarer direktør i Finanstilsynet Ulrik Nødgaard til avisen.

En af de mest alvorlige risikooplysninger handler om, at bankerne er så afhængige af de såkaldte individuelle statsgarantier, sektoren fik adgang til sidste år, at de – med Ulrik Nødgaards ord – risikerer at “køre ud over kanten med et brag i 2013”, hvor garantierne ophører, og bankerne dermed skal klare sig selv.

Tre banker har fået sådanne advarsler: Sparekassen Farsø, Østjysk Bank og Sparekassen Bredebro.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein siger til Politiken, at hovedårsagerne til de danske bankkrak var alt for aggressive forretningsmodeller og dårligt kredithåndværk i bankerne.

Se Finanstilsynets vurderinger af pengeinstitutter

Banker der har fået en risikooplysning

Ved 24 ud af 60 inspektioner i bankerne uddelte Finanstilsynet en såkaldt risikooplysning – en alvorlig advarsel. 23 banker har fået en sådan risikooplysning i varierende omfang:
Kreditbanken
DiBa Bank
J.A.K. Slagelse
Basisbank (ved to forsk. inspektioner)
Sparekassen Vendsyssel
Aarhus Lokalbank
Sparekassen Hvetbo
Sparekassen Midtdjurs
Ryslinge Andelskasse
FIH Erhvervsbank
Sparekassen Faaborg
Stadil Sparekasse
Den Lille Bikube
Vordingborg bank
J.A.K. Østervrå
Spar Salling Sparekasse
Totalbanken
Sparekassen Farsø
Cantobank
Østjydsk Bank
BRFkredit Bank
Sparekassen Bredebro
Nordoya Sparikassi

Kilde: Politiken

Tags

Anbefalede artikler