457 procent i ÅOP

I øjeblikket kører der tv-reklamer for SMS-lån fra et selskab, der kalder sig vivus.dk. Første lån er gratis, men det er det næste ikke.

BANK

Lån 2.000 kroner i en måned. Det er gratis. Sådan reklamerer vivus.dk for deres udlånsvirksomhed. Det er selvfølgelig et godt tilbud, som mange kan blive fristet af her i den dyre ferietid. Og det er da isoleret set et godt tilbud, hvis man ikke bliver afhængig og forlænger lånet eller snupper et nyt lån til for betale det første tilbage - og det er jo det vivus.dk satser på. Vivus belønner nemlig de gode kunder med, at næste lån på 2000 kroner i 30 dage koster 303 kroner. Det lyder ikke voldsomt, men omregnet til ÅOP - bliver det til 457 procent. Den lader vi lige stå et øjeblik - 457 procent !

Man må dog give vivus.dk, at de selv beregner den horrible ÅOP, så folk er advaret. Det bliver først rigtigt sjovt, hvis man beregner, hvad det koster at låne 2.000 kroner i en uge. Det koster 164 kroner, ikke meget, men det svarer til 6.044 procent i ÅOP. Helt galt går hvis lånet løber i 2 dage. Så koster det 134 kroner - eller lidt over 14 millioner procent i ÅOP.

Jeg er helt med på, at når man låner disse småbeløb ud med en meget simpel kreditvurdering og alene webbaseret via NemID, så man man regne med et vist tab og besvær med at få pengene tilbage. Man kan nok også regne ud, at dem der låner på denne måde er unge mennesker og folk der har en - pæn sagt - udfordret økonomi. Det er dyrt at være fattig. Jeg vil dog alligevel på det kraftigste opfordre folk, der har brug for at låne disse småbeløb til enten at svede det økonomiske lavvande ud på havregryn, rugbrød og billigt kødpålæg eller at låne via banken.

Tags

Anbefalede artikler