Økonomi: Global vanvidsøkonomi efter fantastens hoved

Verden er i sparehumør, og alligevel tjener investorerne store penge på aktier og sparer mange penge på deres lån. Hvad skyldes det?

ØKONOMI

Siden den finansielle krise toppede for godt to år siden, har vi oplevet stærkt faldende renter og stærkt stigende aktiekurser. Tænk lige over det. Vi har stadig krise, væksten er lav, arbejdsløsheden er steget markant over det meste af verden, og flere og flere lande slås med store underskud på statsbudgetterne.

Verden er i sparehumør, og alligevel tjener investorerne store penge på aktier og sparer mange penge på deres lån. Hvad skyldes det? Forklaringen er ganske enkel. Centralbankerne har de seneste år pumpet millioner af milliarder dollar, euro og yen ud i økonomierne for at holde hjulene i gang. De har sænket renterne til under 1 procent – i Japan endda til 0 procent.

Billige penge lokker

Og hvad betyder det? Jo, når inflationen er højere end renten, så er prisen på penge negativ – altså negativ realrente. Det betyder, at jagten på de bedste investeringer bliver mindre krævende. Bare det forventede afkast er mere end nogle få procent, investeres der, fordi penge er historisk billige.

Jeg kommer derfor til at tænke på Hans Scher. gs bog Idealister fra 1945. I bogen var der en fantast, der ville sørge for, at folk brugte deres penge hurtigt og dermed skabte vækst. Han ønskede, at løn blev udbetalt i en ny møntenhed, der hed væringer, og disse penge havde den egenskab, at de blev mindre værd i takt med tiden. Når de var en måned gamle, var værdien 0. Det ville sætte gang i økonomien, mente han.

Kan I genkende det i dagens økonomi? Centralbankerne har reelt ført væringøkonomi de seneste år. Det luner, men kun kort. For bagsiden er, at de lave renter betyder, at investorerne jagter alt, der kan give bare en smule afkast uden skelen til kvalitet. Det svarer til, at du i din lomme har 100 kroner, som du ved i morgen kun er 50 kroner værd. Så ville du også skynde dig ud og bruge dem på et eller andet – selv om du ikke har brug for det og egentlig hellere ville spare pengene op.

Det må få en ende

Det er klart, at væringøkonomien ikke kan blive ved i længden. Det vil skabe inflation, bobler og det, der er værre endnu. Risikoen er, at det giver nye og hårdere kriser, som vi ikke har råd til at håndtere på samme måde som i 2008. Hvis det skal undgås, bliver 2011 året, hvor normaliseringen må komme. Hold derfor øje med første signal: Højere renter.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display