Nyt loft: Det kan du få i kontanthjælp fremover

Med det nye kontanthjælps-loft vil især enlige forsørgere have færre penge hver måned.

ØKONOMI

2.600 kroner. Så meget vil det månedlige rådighedsbeløb blive reduceret for en enlig forsørger med to børn, når det nye kontanthjælpsloft bliver indført. Det kommer til at betyde, at en enlig far eller mor vil have 10.500 kroner til rådighed om måneden, efter at skat og faste udgifter er betalt, mod 13.100 kroner i dag. Det viser beregninger fra Beskæftigelsesministeriet. For et ægtepar med to børn vil forskellen være noget mindre.

Læs også: Det går dine skattekroner til

Med loftet skæres der ikke i selve kontanthjælpen, men der lægges et loft over de samlede ydelser, man kan modtage. Derfor kan kontanthjælpsmodtagere med loftet få en lavere boligstøtte eller anden støtte, men ikke få skåret direkte i kontanthjælpen.

Loft rammer enlige forsøgere

Da Venstre senest havde regeringsmagten, indførte man også et kontanthjælpsloft, som SR-regeringen afskaffede. Lars Løkke Rasmussen, introducerede så det ‘moderne kontanthjælpsloft’ i 2013, men spillede først efter valget i 2015 ud med, hvad det konkret indebærer. Et svar fra beskæftigelsesministeren til Folketingets finansudvalg viser dog, at et ægtepar med henholdsvis et og to børn vil få reduceret deres ydelse med præcis det samme som med det gamle kontanthjælpsloft.

Kontanthjælpsloftet vil efter ministeriets beregninger berøre 22.800 personer og give 530 millioner i besparelse i statskassen.

Læs også: Uenige med politikerne: Sådan ville danskerne bruge skattekronerne

 

Rådighedsbeløb pr. måned efter skat og faste udgifter

 

Der er taget udgangspunkt i personer over 30 år. Rådighedsbeløbet er opgjort efter bruttoboligudgifter. Der er forudsat en månedlig husleje for en enlig uden børn på 2.801 kr. og en husleje på 6.138 kr. for andre familietyper. Der er antaget øvrige boligudgifter på mellem 761 kr. og 1.296 kr. pr. måned. I familier med 1 barn er barnet 5 år, i familier med 2 børn er børnene 5 og 10 år, i familier med 3 børn er børnene 5, 10 og 14 år, og i familier med 4 børn er børnene 1, 5, 10 og 14 år. Tallene er afrundede. Kilde: Beskæftigelsesministeriets beregninger på Familietypemodellen fra oktober 2015.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display