Langers skarpe aktietip

Læs her, hvordan Morten W. Langer vurderer udsigterne på de globale aktiemarkedet netop nu.

ØKONOMI

Derfor er aktiemarkederne fortsat lidt højere op

Det finansielle stress er de seneste uger især aftaget i USA, og det har løftet de amerikanske aktier, som har trukket de europæiske – og danske - aktier med op. Der er flere forklaringer på denne udvikling. For det første er det en meget vigtig forklaring, at oliepriserne har vist en fortsat stabil stigning, og crude oil er nu brudt op gennem et vigtigt markedspsykologisk niveau omkring 34 USD. Det har taget det værste finansielle stress ud af markedet, hvilke både kan aflæses i Cleveland Financial Stress Index og i CDS spænd på energirelaterede erhvervsobligationer i USA. Ved fortsat stigende oliepriser ser vi ikke samme positive effekt, fordi den første effekt er størst, idet alene den nye stabilitet har reduceret nervøsiteten for energi-relaterede konkurser i energisektoren, herunder i banksystemet.

Nye vigtige drivkræfter ligger lige forude

Meget taler for, at der kommer nye drivkræfter ind fra højre, som de næste uger kommer til at styre udviklingen på aktiemarkederne. Efter en stribe svage økonomiske nøgletal for europæisk økonomi, har markedet sat næsen op efter massive pengepolitiske stimulanser fra den europæiske centralbanke den 10. marts. Der forventes både en rentenedsættelse, hvor renten går endnu mere i minus. (Og hvor Nationalbanken antageligt vil følge med ned, selvom det vil påvirke de danske bankers lønsomhed negativt). Endvidere forventes yderligere opkøb af obligationer og måske andre finansielle aktiver. Erkendelsen er ellers hos stadig flere, at de pengepolitiske stimulanser har udspillet deres rolle, fordi de alene puster finansielle aktier op, hvilket i bund og grund er usundt. Med til at understøtte mere aggressive pengepolitiske stimulanser er de seneste svage makroøkonomiske tal for Europa. Vi ser stor risiko for, at ECB-chef Draghi vil skuffe markedet, ligesom han gjorde i december.

Og så kommer FED den 16. marts med næste rentemøde

Med de seneste langt bedre økonomiske nøgletal for USA, er markedets forventninger til renteforhøjelser ændret radikalt. Sandsynligheden for en renteforhøjelse på næste møde er kun 3-4 %. Men sandsynligheden for en renteforhøjelse senere i år er nu 67 %, hvilket er markant højere end for en måned siden. Der var den 4 %. Men der er altså ikke nogen, der tror på FED’s tidligere plan om at sætte renten op 3-4 gange i år. Bliver der rykket på dette billede på pressemødet efter FED’s rentemøde, kan det få meget stor betydning for aktiemarkedet. Men Yellen ved godt at hun skal gå på listefødder for ikke igen at skabe finansiel usikkerhed, så der bliver med stor sikkerhed tale om en blød udmelding om, at man vil følge de økonomiske nøgletal. Usikkerheden knytter sig til de seneste ret positive jobtal, som umiddelbart retfærdiggør en hurtigere renteforhøjelse

Udlandet har skruet op for nettokøb af danske aktier

De udenlandske finanshuse købte i sidste uge danske aktier for 1,1 mia. kr. Og det var det største ugentlige nettokøb i flere måneder. Størst var nettokøbet i Novo Nordisk med over 700 mio. kr., hvilket kan være en engangseffekt efter én positiv børsmeddelelse. Andre moderate nettokøb var der i Danske Bank, A.P. Møller og Coloplast. Der var også moderate nettosalg i Vestas og Genmab, trods de relativt positive markeder. Er udlandet begyndt at trække sig ud af de to aktier? Det vil vi holde øje med de kommende uger.

 

Selskabernes overskudsudvikling udvikler sig fortsat negativt

Hvor det indtil videre er centralbankstimulanser, renter og oliepriser, der styrer udviklingen på aktiemarkeder, vil dagsordenen skifte til april. Skal man tro analytikernes estimater for Q1-overskuddene ser det ikke godt ud. Analytikerne har siden nytår nedjusteret deres forventninger i de fleste brancher. Og det betyder, at aktierne ved ens aktiekurser handles til stadig højere p/e værdier (overskud pr. aktie/pris pr. aktie). Udviklingen er en konsekvens af, at aktiemarkedet kun i begrænset omfang styres af selskabernes overordnede overskudsudvikling. Men kommer der store skuffelser i forhold til analytikernes forventninger, er der grund til at forvente en skarp reaktion på det. 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display