Forhandl dig til en højere løn

Hvis din løn ikke står mål med din indsats, er det måske på tide at spørge chefen om en lønforhandling. Du skal dog kunne dokumentere, hvorfor du fortjener mere.

  Foto: istockphoto.com  

ØKONOMI

Både for privat og offentligt ansatte er muligheden for at spørge sin chef om en lønforhandling større end tidligere – og det værste, der kan ske, er at få et nej. Der er dog stor forskel på, hvilke behov du har afhængig af, hvor i livet du befinder dig.

Hvis du er ung og alene og ikke har et problem med lange arbejdsdage, er en højere løn et oplagt forhandlingsmål. Hvis du derimod har stiftet familie, kan det være, at dit forhandlingsmål bør være mere fritid.

"Det er en almindelig fejl kun at tænke løn som mål for en forhandling. Der er rigtig mange variable, du kan tage med dig ind til en forhandling," siger forfatter Carsten Kjær Busk, der netop er udkommet med bogen Scor kassen ved Lønforhandling.

6 GODE RÅD TIL LØNFORHANDLING

Ifølge Carsten Kjær Busk er der seks punkter, der øger din chance for en succesfuld lønforhandling.

1. BED OM EN LØNFORHANDLING
Chefen inviterer dig næppe af sig selv. Aftal rammerne for forhandlingen i forhold til lokalitet, deltagere og ønsket dokumentation.

2. SÆT ET MÅL MED FORHANDLINGEN
Vurder, hvad der betyder noget for dig. Det kan være mere i løn, pension, flekstid, mere ferie, barnets anden sygedag med mere. Der er mange variable at forhandle ud fra. Sørg for, at du har styr på dit udgangspunkt, dine mål og din smertegrænse.

3. SÆT SCENEN
Dokumentér dine resultater over for chefen. Fremhæv dine stærke sider. Du skal huske at forblive rolig og positiv under hele forhandlingen, da I jo gerne skal arbejde sammen fremover.

4. FIND DIN INDRE KØBMAND FREM
Tag ikke et nej for et nej. Hold fast i dine ønsker, og husk på de mange variable, du kan forhandle ud fra. Du kan bede om betalt efteruddannelse – det vil gavne både dig og din arbejdsgiver. Henvis til dine resultater, lønstatistikker med mere.

5. AFRUND MØDET
Få chefen til at opsummere, hvad I bliver enige om. Aftal, at du bekræfter indholdet i et referat.

6. EVALUéR
Skriv ned, hvad du lærte af mødet, som du kan tage med til din næste lønforhandling.

Fra Penge & Privatøkonomi, juni 2014

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display