Du får flere penge mellem hænderne

Du og din familie får med meget stor sandsynlighed flere penge til forbrug i år. Læs her, hvor meget der er tale om, og hvorfra de ekstra penge kommer.

ØKONOMI

Året 2016 tegner til at blive et godt år på det økonomiske område for danske familier. 

Det vurderer Danske Bank i en ny analyse.

De bedre tider skyldes hovedsageligt, at lønningerne stiger hurtigere end priserne, og at familiernes renteudgifter er meget lave for tiden. 

Det er noget, der kan mærkes på bundlinjen. Samtidig er stigende boligpriser og højere jobsikkerhed med til at øge trygheden om familiernes økonomi.

Konkret betyder det, at en typisk dansk familie kan se frem til en stigning i sit rådighedsbeløb på 619 kroner fra 2015 til 2016, når man tager højde for de generelle prisstigninger. I 2017 ventes rådighedsbeløbet at stige med yderligere 184 kroner.

Den mindre fremgang fra 2016 til 2017 afspejler blandt andet, at prisen på benzin vil stige sammenlignet.

Det kan umiddelbart virke lidt paradoksalt, at det går så relativt godt for familierne, mens BNP-væksten bliver ved med at være lav. 

Den svage udvikling i økonomien både herhjemme og i udlandet er dog med til at sikre de lave renter og lave oliepriser, og det giver en umiddelbar gevinst når man kigger på de månedlige udgifter.

Dermed ikke sagt, at lavvækst er godt for dansk økonomi, for hvis opsvinget går i stå, forsvinder grundlaget for indkomstfremgang også. 

Hvis lønstigninger ikke skyldes, at hver enkelt ansat bliver bedre til at producere, så bliver virksomhederne nødt til at hæve priserne, og det rammer jo familierne i sidste ende. I længden kan der kun være høj reallønsvækst, hvis der også er stor fremgang i produktionen per ansat, altså produktiviteten, vurderer Danske Bank. 

Det er der desværre ikke for tiden, og den aktuelle fremgang i reallønnen er derfor næppe permanent. Derfor kan man selvfølgelig sagtens nyde den så længe det varer, fremhæver økonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display