Din realløn stiger - se hvor meget her

Dine muligheder for at forbruge og købe mere er stigende. Se her, hvor meget det drejer sig om for dig.

  Foto: istockphoto.com  

ØKONOMI

Lønningerne steg med 2,2 procent i første kvartal, sammenlignet med samme periode året før. Det viser DA's nye lønstatistik. 

Dermed fik lønmodtagerne en meget solid fremgang i deres realindkomst, for i samme periode steg forbrugerpriserne kun 0,3 pct. i gennemsnit. Reallønsvækst på næsten to procent hører til sjældenhederne, og forklarer, hvorfor der er vækst i forbruget for tiden.

"Det er paradoksalt, at reallønnen stiger kraftigt i en periode, hvor der er meget lav vækst i BNP," siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank. Det betyder, at lønmodtagernes del af indkomsten stiger kraftigt på bekostning af virksomhedernes overskud. 

"Det var ikke lige det, der var lagt op til, da arbejdsmarkedets parter lavede en overenskomst i 2014, som lagde op til beskedne lønstigninger. Forklaringen er, at inflationen har været meget lavere, end man havde regnet med dengang," siger Las Olsen.

I længden kan der kun være høj reallønsvækst, hvis der også er stor fremgang i produktionen per ansat, altså produktiviteten. Men den udvikler sig tværtimod meget sløjt for tiden.

"Derfor står vi givetvis over for en periode med meget lav fremgang i reallønnen i de kommende år, hvis det ikke lykkedes at forbedre produktiviteten i Danmark. Enten kommer lønvæksten ned, eller også kommer prisvæksten op."

Det hører dog med til historien, at DA's lønstatistik på det seneste har vist væsentligt højere lønstigninger end Danmarks Statistiks tal. Danmarks Statistik har endnu ikke opgjort tal for første kvartal.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display